Еритрониумът цъфти напролет

Erythronium dens-canis е луковично растение, което расте в цялата страна предимно в широколистни гори до 1200 м надморска височина. Цветето не е защитено, но е на изчезване.

Напролет луковицата дава начало на две срещуположни, изпъстрени листа и един, рядко 2 цвята. Растението достига височина до 20 см. Културните сортове не са много. Представени са предимно в бял, жълт и розов цвят. Цената за луковица е около 2-3 лева. Важно е да се знае, че цветето рядко се намира и е истинска находка.

Самодивското цвете, наречено по народно му кучешки зъб е типично пролетно цъфтящо, луковично растение. Луковицата се засажда през есента. Цъфтеж се очаква преди разлистването на широколистните дървета. Това означава, че няма много голямо значение къде в градината ще бъде засадено.

Еритрониумът се размножава посредством дъщерни луковички (детки) и семена. Размножаването чрез семена е трудоемко. Семеначетата разцъфтяват след 3 до 5 години. Затова в любителски градини се практикува засаждане и размножаване чрез луковици. Те се заравят в почвата на дълбочина около 5 см.

Важно е да се осигури добър дренаж и поне месец засушаване в периода на покой. Колкото по-дълго се задържат листата, толкова по- обилен цъфтеж се очаква през следващата вегетация. След прецъфтяване се препоръчва премахване на цветовете, за да се стимулира растеж на луковицата вместо образуване на семена.

Еритрониумът съжителства без проблем с луковични и други цветя, широколистни храсти и декоративни дървета. Дори без цветове листната маса е достатъчно красива. (На снимката Erythronium 'Pagoda').