Особено е важно да се подхранят лозите преди зимата

12 октомври 2018
В лозята
0
16515
Няма снимка
Може да се използват и домашно приготвени течни торове на основата на оборски и птичи тор, птичият е много силен и се разрежда
1 2 3 4
 

Минералните вещества сега ще защитят лозите и от зимните студове

Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

Лозовият храст е много сложна и мощна структура, която черпи много вещества от почвата.

За съжаление, не можем да повлияем на климата, но сме в състояние да насочим цялото си внимание към въвеждането на необходимото количество хранителни вещества в почвата.

Всяка година гроздето извлича най-полезните елементи от там, оставяйки почвата бедна, което от своя страна отрицателно въздействие за следващия сезон.

Преди да внасяте необходимите торове, трябва първо да разберете какъв вид вещества са нужни.

Азот, фосфор, калий - това е основната диета, но и още някои елементи трябва също да присъстват в почвата - калий, калций, желязо, манган, цинк, мед и други.

Липсата на някои от елементите се пренебрегва, но може да има много негативен ефект върху по-нататъшното развитие на лозата.

Азот е необходим за почти всички части на растението за добър и правилен растеж и развитие. Той е част от протеините.

Как да разберете гладуват ли лозите

Първото нещо, което може да попадне на погледа ви, е забавянето на растеа на леторастите, ако липсва азот на растението.

Листата губят атрактивния си цвят, стават матови. Ако се прекали, те стават необичайно големи. Леторастите се развиват много бързо, но губят устойчивост на студа. Гроздето става водно.

Фосфорът е важен за протеините в гроздовия прашец, поради което гроздето започва да цъфти. Ако този елемент не е достатъчен, върху листата се появяват петна - лилави, с червеникав оттенък.

Калият дава устойчивост на студ и заболявания. Влияе и върху степента на зреене на плода и пръчките, подобрява вкусовите характеристикa.

Ако в почвата го няма достатъчно, тогава върху листата започват да се образуват петна от изсъхнала тъкан, самото листо става бледо.

Основното хранене е наесен

Някои опитни производители препоръчват торене на дълбочина около 60 сантиметра, за да бъдат торовете по-добре погълнати от кореновата система. За това се изкопава канавка около храста - до три педи и там се внасят необходимите вещества. През втората година при млади лози най-добре е да се добавят торове и в течна форма.

Веднъж на всеки три години компостът е много полезен - около 7 килограма на квадратен метър.

Има и друг вариант за минералното торене наесен.

Може да добавите под една лоза: азотни торове - 20 г и 10 г суперфосфат. На 50 см от храста се копае канавка, дълбока около 35 см, внасят се минералите и се напълва с вода и с пръст.

Листното хранене е за увеличаване на растежа

Може да се извършва няколко пъти по време на вегетацията.Първият път - преди цъфтежа - около 1,5 - 2 седмици преди това. Да не се пръска листата в слънчево и горещо време, защото изгарят. Най-добре е да се избере облачен ден или късно вечер.

Кореново хранене може да се прави по време на растежа с основната цел да се увеличи добивът.

Но да се знае, че това подхранване не замества процедурата за прилагане на основни торове наесен.

Първият път се прави 15-21 дни преди началото на цъфтежа. Около 2 седмици след това се повтаря. Третият път - преди узряване на плодовете.

Кой елемент за какво е

Мед. Този елемент помага на гроздето да се бори със заболяванията, увеличава устойчивостта от замръзване на лозата и също допринася за устойчивостта на сушата на гроздовите храсти.

Цинк. Липсата му води до смиването на плодовете или загубата на грозде.

Фосфор. Особено е необходим по време на цъфтежа, както и за узряването. Най-популярният фосфатен тор е суперфосфатът.

Бор. Този елемент има положителен ефект върху развитието на цветен прашец, а също така увеличава съдържанието на захар в плодовете.

Калий. При липсата му гроздето определено зрее зле. Лозата дори може да замръзне по време на тежки зимни студове. Калиевите торове се препоръчват в края на лятото и през есента.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
2601
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

2043
0

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

5337
0

И да не се забави първото претакане След като е уцелен правилният момент за отделяне на виното от джибрите /след приключване на бурната ферментация/,

15813
0

Окопаването е задължително, резитба не всеки прави В късна есен в лозовите насаждения се провеждат мероприятия, чието своевременно и правилно извършване предопределя в голяма степен количеството и

6993
0

От 16 октомври трябва да се подпомага по новите правила Според МЗХГ проектонаредбата за предоставяне на финансова помощ по национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода

Още от Фермер
369
0

В сряда атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври и слабо ще се понижи. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, с по-значителна облачност над източните райони.

765
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

801
0

Това предлагат евродепутатите от земеделската комисия към ЕП, за да не бъде залят пазара след Брекзит Ако ЕС остане без регламент по въпроса за квотите,

1116
0

В сравнение с месодайните породи телетата от млечните породи се отбиват значително по-рано и значително по-рязко. За облекчаване на този процес учените препоръчват: - Отбивайте телетата след 1,

1125
0

Първата седмица, след като е започнал груповият отстрел на диви свине, в специализираната лаборатория по африканска чума на Българската агенция по безопасност на храните са постъпили 1100 проби,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Романът “Когато капят кестените” е дебют на Стефан Коспартов Историята, лагерите, комунизмът, любовта и стремежът към свободата са теми в забележителния литературен дебют “Когато капят кестените” на сценариста Стефан Коспартов ( “Мярка за неотклонение”). 29 години след падането на режима митовете и легендите около социалистическия рай все още

Русенските спортисти поискаха повече мерки за сигурност след убийството на Виктория Спортисти от Русе поискаха повече мерки за сигурност в паркове, алеи и места за крос, след убийството на Виктория Маринова. Административната директорка на телевизия ТВН бе изнасилена и удушена, по време на редовния си крос на брега на Дунав.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа