Особено е важно да се подхранят лозите преди зимата

12 октомври 2018
В лозята
0
22869
Няма снимка
Може да се използват и домашно приготвени течни торове на основата на оборски и птичи тор, птичият е много силен и се разрежда
1 2 3 4
 

Минералните вещества сега ще защитят лозите и от зимните студове

Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

Лозовият храст е много сложна и мощна структура, която черпи много вещества от почвата.

За съжаление, не можем да повлияем на климата, но сме в състояние да насочим цялото си внимание към въвеждането на необходимото количество хранителни вещества в почвата.

Всяка година гроздето извлича най-полезните елементи от там, оставяйки почвата бедна, което от своя страна отрицателно въздействие за следващия сезон.

Преди да внасяте необходимите торове, трябва първо да разберете какъв вид вещества са нужни.

Азот, фосфор, калий - това е основната диета, но и още някои елементи трябва също да присъстват в почвата - калий, калций, желязо, манган, цинк, мед и други.

Липсата на някои от елементите се пренебрегва, но може да има много негативен ефект върху по-нататъшното развитие на лозата.

Азот е необходим за почти всички части на растението за добър и правилен растеж и развитие. Той е част от протеините.

Как да разберете гладуват ли лозите

Първото нещо, което може да попадне на погледа ви, е забавянето на растеа на леторастите, ако липсва азот на растението.

Листата губят атрактивния си цвят, стават матови. Ако се прекали, те стават необичайно големи. Леторастите се развиват много бързо, но губят устойчивост на студа. Гроздето става водно.

Фосфорът е важен за протеините в гроздовия прашец, поради което гроздето започва да цъфти. Ако този елемент не е достатъчен, върху листата се появяват петна - лилави, с червеникав оттенък.

Калият дава устойчивост на студ и заболявания. Влияе и върху степента на зреене на плода и пръчките, подобрява вкусовите характеристикa.

Ако в почвата го няма достатъчно, тогава върху листата започват да се образуват петна от изсъхнала тъкан, самото листо става бледо.

Основното хранене е наесен

Някои опитни производители препоръчват торене на дълбочина около 60 сантиметра, за да бъдат торовете по-добре погълнати от кореновата система. За това се изкопава канавка около храста - до три педи и там се внасят необходимите вещества. През втората година при млади лози най-добре е да се добавят торове и в течна форма.

Веднъж на всеки три години компостът е много полезен - около 7 килограма на квадратен метър.

Има и друг вариант за минералното торене наесен.

Може да добавите под една лоза: азотни торове - 20 г и 10 г суперфосфат. На 50 см от храста се копае канавка, дълбока около 35 см, внасят се минералите и се напълва с вода и с пръст.

Листното хранене е за увеличаване на растежа

Може да се извършва няколко пъти по време на вегетацията.Първият път - преди цъфтежа - около 1,5 - 2 седмици преди това. Да не се пръска листата в слънчево и горещо време, защото изгарят. Най-добре е да се избере облачен ден или късно вечер.

Кореново хранене може да се прави по време на растежа с основната цел да се увеличи добивът.

Но да се знае, че това подхранване не замества процедурата за прилагане на основни торове наесен.

Първият път се прави 15-21 дни преди началото на цъфтежа. Около 2 седмици след това се повтаря. Третият път - преди узряване на плодовете.

Кой елемент за какво е

Мед. Този елемент помага на гроздето да се бори със заболяванията, увеличава устойчивостта от замръзване на лозата и също допринася за устойчивостта на сушата на гроздовите храсти.

Цинк. Липсата му води до смиването на плодовете или загубата на грозде.

Фосфор. Особено е необходим по време на цъфтежа, както и за узряването. Най-популярният фосфатен тор е суперфосфатът.

Бор. Този елемент има положителен ефект върху развитието на цветен прашец, а също така увеличава съдържанието на захар в плодовете.

Калий. При липсата му гроздето определено зрее зле. Лозата дори може да замръзне по време на тежки зимни студове. Калиевите торове се препоръчват в края на лятото и през есента.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
11961
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

4482
0

Отговори ви дава д-р инж. техн. Николай Бакалов След обясненията и съветите на нашия консултант няколко читатели ни изпратиха по-конкретните си въпроси за съхранението на младото вино преди зимата.

8415
0

Вирусът се крие в тъканите на растенията Получихме няколко запитвания от лозари, в които те ни задават един и същи въпрос - защо през зимата на миналата година са забелязали,

10206
0

Какво не бива да забравяте и през зимата Не са много мероприятията, които могат да се извършат през зимните месеци край лозята, но са важни и грижливият стопанин не трябва да ги оставя без надзор.

4473
0

Може да се появят и хлоротични листа Болните лози от бактериален рак обикновено имат потиснато развитие, хлоротични листа и лесно измръзват при тежки зими.

Още от Фермер
2376
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1872
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5094
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9801
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

1458
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа