Особено е важно да се подхранят лозите преди зимата

12 октомври 2018
В лозята
23796
Няма снимка
Може да се използват и домашно приготвени течни торове на основата на оборски и птичи тор, птичият е много силен и се разрежда
1 2 3 4
 

Минералните вещества сега ще защитят лозите и от зимните студове

Пролетното, както и есенното подхранване е много важно, защото най-пряко засяга бъдещата реколта.

Лозовият храст е много сложна и мощна структура, която черпи много вещества от почвата.

За съжаление, не можем да повлияем на климата, но сме в състояние да насочим цялото си внимание към въвеждането на необходимото количество хранителни вещества в почвата.

Всяка година гроздето извлича най-полезните елементи от там, оставяйки почвата бедна, което от своя страна отрицателно въздействие за следващия сезон.

Преди да внасяте необходимите торове, трябва първо да разберете какъв вид вещества са нужни.

Азот, фосфор, калий - това е основната диета, но и още някои елементи трябва също да присъстват в почвата - калий, калций, желязо, манган, цинк, мед и други.

Липсата на някои от елементите се пренебрегва, но може да има много негативен ефект върху по-нататъшното развитие на лозата.

Азот е необходим за почти всички части на растението за добър и правилен растеж и развитие. Той е част от протеините.

Как да разберете гладуват ли лозите

Първото нещо, което може да попадне на погледа ви, е забавянето на растеа на леторастите, ако липсва азот на растението.

Листата губят атрактивния си цвят, стават матови. Ако се прекали, те стават необичайно големи. Леторастите се развиват много бързо, но губят устойчивост на студа. Гроздето става водно.

Фосфорът е важен за протеините в гроздовия прашец, поради което гроздето започва да цъфти. Ако този елемент не е достатъчен, върху листата се появяват петна - лилави, с червеникав оттенък.

Калият дава устойчивост на студ и заболявания. Влияе и върху степента на зреене на плода и пръчките, подобрява вкусовите характеристикa.

Ако в почвата го няма достатъчно, тогава върху листата започват да се образуват петна от изсъхнала тъкан, самото листо става бледо.

Основното хранене е наесен

Някои опитни производители препоръчват торене на дълбочина около 60 сантиметра, за да бъдат торовете по-добре погълнати от кореновата система. За това се изкопава канавка около храста - до три педи и там се внасят необходимите вещества. През втората година при млади лози най-добре е да се добавят торове и в течна форма.

Веднъж на всеки три години компостът е много полезен - около 7 килограма на квадратен метър.

Има и друг вариант за минералното торене наесен.

Може да добавите под една лоза: азотни торове - 20 г и 10 г суперфосфат. На 50 см от храста се копае канавка, дълбока около 35 см, внасят се минералите и се напълва с вода и с пръст.

Листното хранене е за увеличаване на растежа

Може да се извършва няколко пъти по време на вегетацията.Първият път - преди цъфтежа - около 1,5 - 2 седмици преди това. Да не се пръска листата в слънчево и горещо време, защото изгарят. Най-добре е да се избере облачен ден или късно вечер.

Кореново хранене може да се прави по време на растежа с основната цел да се увеличи добивът.

Но да се знае, че това подхранване не замества процедурата за прилагане на основни торове наесен.

Първият път се прави 15-21 дни преди началото на цъфтежа. Около 2 седмици след това се повтаря. Третият път - преди узряване на плодовете.

Кой елемент за какво е

Мед. Този елемент помага на гроздето да се бори със заболяванията, увеличава устойчивостта от замръзване на лозата и също допринася за устойчивостта на сушата на гроздовите храсти.

Цинк. Липсата му води до смиването на плодовете или загубата на грозде.

Фосфор. Особено е необходим по време на цъфтежа, както и за узряването. Най-популярният фосфатен тор е суперфосфатът.

Бор. Този елемент има положителен ефект върху развитието на цветен прашец, а също така увеличава съдържанието на захар в плодовете.

Калий. При липсата му гроздето определено зрее зле. Лозата дори може да замръзне по време на тежки зимни студове. Калиевите торове се препоръчват в края на лятото и през есента.

Още от В лозята
0

Представяме технология по молба на читатели, които не желаят да пръскат с много химия Причинителят на сивото гниене по гроздето е гъба/Sclerotinia fuceliana/.

0

Как да съкращаваме частите на лозата През първата година можете да подрежете цялото главно стъбло на лозата до около 60-70 см. над земната повърхност. Така тя ще расте бързо и ще се засили.

0

По-подходящите условия за провеждане на резитбите в лозовите и овощните масиви ще се появят през третото десетдневие на месец февруари, прогнозираха агрометеоролозите.

0

При благоприятни метеорологични условия през февруари продължават грижите за лозовите насаждения, макар че този месец все още се извършват сравнително малко

0

Зимуват под кората и напролет масово тръгват Обикновено напролет предупреждаваме да се следи за акари, но отсега е добре да се направи един преглед за тях.

Последни новини
0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

0

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. "Идеята на ГЕРБ в основната тематика в тази предизборна компания, е каква България искаме. Искаме да припомним какво се случи в България през последните години.

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена,

Херцогът и херцогинята на Съсекс искат бъдещото им дете да учи в американско училище, съобщава Контакт мюзик. Кралската двойка, която се ожени през май, очаква своето първо дете и те обмислят то да учи в Международното училище Егхам в Съри, предаде БНТ. „Меган иска детето ѝ да бъде напълно наясно за своите американски корени”,