В сблъсък на тромави титани в природен парк в Аляска космата кафява и изглежда бременна мечка самка, наречена 409 Бийдноуз, беше избрана за най-дебелата мечка на 2018 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бийдноуз измести по-голям мъжкар, наричан само 747. Макар и по-едър и сравняван с боинг, той събра по-малко гласове в анкетата, организирана от природния парк Катмаи. Мъжките кафяви мечки са по-големи, но Бийдноус изглежда по-закръглена.

"Дебеличката ни шампионка има още няколко седмици да яде сьомга, преди да се оттегли в планината и да си изкопае бърлога, за да се наслаждава на победата си" - пише на страницата на парка във Фейсбук.

Паркът Катмаи е известен с огромните мечки. През октомври те ядат най-усилено, за да натрупат тлъстини, които са им необходими да изкарат зимата. Седмицата на дебелите мечки е замислена от ръководството на парка, за да популяризира обитателите му. Рейнджърите ги снимат и пускат в интернет записите им. Победителите се избират от посетителите. В тазгодишния конкурс участваха 12 мечки.

Мечките започват да трупат запаси за зимата от юни. Докато хибернират, те губят една трета от теглото си. 

Мечката 408 Отис
Мечката 408 Отис