Прибираме винените сортове грозде, зимните ябълки и круши

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от нестабилно и динамично време.

Бяха регистрирани отрицателни минимални температури в някои райони на страната (Кюстендил - минус 1 градус, Казанлък - -2,8 градуса, Добрич - -2, Драгоман - -1,2) и се създадоха условия за образуване на слани и осланяване на недоприбраната зеленчукова и плодова реколта.

В началото на месеца бяха регистрирани валежи, които подобриха почвените влагозапаси и условията за подготовка на площите предвидени за сеитба със зимни житни култури (Велико Търново - 24,6 л/кв.м, Варна - 16,5 л/кв.м, Русе - 13,8 л/кв.м, Разград - 12,6 л/кв.м, Кърджали - 29,9 л/кв.м, Стара Загора - 36,3 л/кв.м, Бургас - 51,8 л/кв.м, Хасково - 55,7 л/кв.м).

През следващия седемдневен период се очаква относително стабилно време, като минималните сутрешни температури ще са над критичните за създаване условия за образуване на слани.

Условията ще са подходящи за земеделските дейности за периода (предсеитбени почвообработки, дълбока оран, сеитба на пшеница и ечемик, гроздобер). Вероятност за валежи се очаква в края на периода в югоизточните райони на страната.

През периода текат агротехнически срокове за сеитба на обикновена зимна пшеница и зимен ечемик за Северна и Южна България.

До средата на октомври приключва прибирането на винените сортове грозде, зимните круши и ябълки. При овошките през периода се извършва дълбока оран и внасяне на оборски, фосфорни и калиеви минерални торове. Прави се почистване на короните на дръвчетата от изсъхнали клони и листа, мумифицирани плодове, които са източник на зарази и болести. Времето е подходящо за засаждане на млади овощни дръвчета.