Подхранете и почистете овошките преди зимата

11 октомври 2018
Времето
14877
 

Прибираме винените сортове грозде, зимните ябълки и круши

Драгомир Атанасов агрометеоролог

През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от нестабилно и динамично време.

Бяха регистрирани отрицателни минимални температури в някои райони на страната (Кюстендил - минус 1 градус, Казанлък - -2,8 градуса, Добрич - -2, Драгоман - -1,2) и се създадоха условия за образуване на слани и осланяване на недоприбраната зеленчукова и плодова реколта.

В началото на месеца бяха регистрирани валежи, които подобриха почвените влагозапаси и условията за подготовка на площите предвидени за сеитба със зимни житни култури (Велико Търново - 24,6 л/кв.м, Варна - 16,5 л/кв.м, Русе - 13,8 л/кв.м, Разград - 12,6 л/кв.м, Кърджали - 29,9 л/кв.м, Стара Загора - 36,3 л/кв.м, Бургас - 51,8 л/кв.м, Хасково - 55,7 л/кв.м).

През следващия седемдневен период се очаква относително стабилно време, като минималните сутрешни температури ще са над критичните за създаване условия за образуване на слани.

Условията ще са подходящи за земеделските дейности за периода (предсеитбени почвообработки, дълбока оран, сеитба на пшеница и ечемик, гроздобер). Вероятност за валежи се очаква в края на периода в югоизточните райони на страната.

През периода текат агротехнически срокове за сеитба на обикновена зимна пшеница и зимен ечемик за Северна и Южна България.

До средата на октомври приключва прибирането на винените сортове грозде, зимните круши и ябълки. При овошките през периода се извършва дълбока оран и внасяне на оборски, фосфорни и калиеви минерални торове. Прави се почистване на короните на дръвчетата от изсъхнали клони и листа, мумифицирани плодове, които са източник на зарази и болести. Времето е подходящо за засаждане на млади овощни дръвчета.

Още от Времето
0

Влажното време ще попречи на пръсканията на овошките и обработката на площите за пролетници Драгомир Атанасов агрометеоролог През изминалия седемдневен период агрометеорологичите условия се

0

Ниските температури и липсата на сняг ще са опасни за пшеницата и ечемика Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През първото десетдневие на февруари агрометеорологичните условия ще се определят от

0

Започва подготовката на ранно производство на картофи Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ След краткотрайното застудяване в края на изтеклия период в началото на следващия се очаква повишение на

0

Предстои първият зимен преглед за оценка на състоянието на посевите Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ В края на второто десетдневие на януари настъпи съществено повишение на температурите и

0

Ако времето позволява, започнете с резитбата на овошките Драгомир Атанасов агрометеоролог През първото десетдневие от януари агрометеорологичните условия се определяха от ниски температури и

Последни новини
0

Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Два пъти го пускали за издирване, бягал от дома си, за да се самоубие 25-годишният Георги е момчето, задържано за убийствата на баща си Иван, майка си Рени, баба си Славка и брат си Сашко. Това разказаха пред "24 часа" съседи на семейството. Според тях Георги е бил психично болен, бягал е 2 пъти от вкъщи, като е имал намерение да се самоубие.

Модна къща "Бърбъри" се отличава с прекалено строгия си стил в облеклото? Новият й творчески директор Рикардо Тиши доказа обратното, като на Лондонската седмица на модата представи колекция, в която смели дизайнерски решения са намерили израз в смесването на много цветове и пайети с корсети и обемни палта, съобщиха световните информационни агенции,

Лекари във Варна са арестувани заради злоупотреби при издаване на фалшиви ТЕЛК решения, с които са ощетили държавния бюджет, научи "24 часа" от източници от полицията в морската столица. Разследването срещу медиците е по подозрения, че са прибирали подкупи, за да издават фалшиво ТЕЛК решение за инвалидни пенсии.