Таня Демирова с. Алваново, Търговищко

Най-много им върви бизнесът на щастливите хора. Може би затова Милена Митова-Борисова е един изключително успешен млад агробизнесмен в сектор, в който са се проваляли доста опитни животновъди. Свиневъдството си е рисков бизнес, признава самата Милена. Но тъй като е израснала в семейството на един от най-големите български зърнопроизводители - баща й Божидар Митов (носител на най-престижното аграрно отличие, връчвано от в. "Български фермер" - Агробизнесмен на България за 1997 г.), тя получава безценна фермерска закалка.

Второто поколение български фермери може да се опре на дългогодишния опит на първото - нещо, което не се учи в никой университет, колкото и престижен да е той. А Милена има какво да научи от баща си, който от 25 години развива успешен модел на фермерско земеделие в Търговищка област.

Едва сега, след 10 години работа в свиневъдството, разбрах баща ми, който казваше, че най-трудно се управлява семеен бизнес, споделя Милена. Трудно, но не невъзможно, когато са налице такива условия като добро образование, разработено производство и не на последно място - желание за работа. А при младата фермерка са налице и трите - тя е дипломиран зооинженер, вече има зад гърба си 10-годишен опит в свиневъдството и...работи здраво.

Милена чистосърдечно признава, че не знае дали ако баща й не се занимаваше със земеделие, тя щеше да е това, което е сега. Защото този въпрос никога не е стоял на дневен ред пред нея. Не съм си мислила - сега, като завърша, какво ще работя. Пред нас (Милена има брат и сестра, които също са в земеделския бранш) по-скоро нещата стояха така - какво да учим, така че да сме полезни.

Според нея баща ѝ малко трудно приел, когато в шести клас казала, че иска да стане ветеринарен лекар. Всъщност той никога не ми е казвал в прав текст - ти ще станеш агроном, но се надяваше, убедена е Милена. Но на мен ми харесваше да отглеждам нещо, което е живо. И по стечение на обстоятелствата, когато след години Божидар Митов вече има фуражен завод и покрай него се сдобива и със свинекомплекс, Милена още не знае, че това ще се окаже съдбовно за нея. След като получава диплома за зооинженер от пловдивския Аграрен университет, Милена се връща в Търговище и за 25-ия си рожден ден баща й прави много особен подарък - свинекомплексът. Всъщност година преди това, още докато следва, тя навлиза в дейността на фермата.

Просто се налагало, тъй като свинекомплексът не вървял - имало заболяване, с което баща й не успявал да се справи и това не е чудно, тъй като цял живот се е занимавал със земеделие.

Така че решаването на този проблем се превръща в изпитание за младата специалистка

Много трудно се справих със заболяването, тъй като не съм ветеринарен лекар, и много пари изхарчихме, тъй като подходих към проблема кардинално - направих депопулация на цялото поголовие.

Изцяло приключих и заредих отново. Направих дезинфекция и взех всички необходими мерки.

Наистина беше много трудно, тъй като свинекомплексът не генерираше кой знае какви печалби.

И цели шест месеца някой трябваше да издържа производството, защото то трупаше само разходи, връща се към самото начало Милена Митова-Борисова.

Възстановяването отнема на Милена пет години, така че тя трябва да наваксва. След населването та постепенно увеличава броя на свинете майки и в момента те са около 700. Свиневъдната дейност обхваща два свинекомплекса: за свине-майки с малки прасенца (в с. Алваново), които след като станат 25-30 кг, се местят в другия - в с. Буйново, за доотглеждане и угояване. Това е т.нар. датска схема, по която работят свинекомплексите, които са правени след периода на социализма, за разлика от по-голяма част от старите български свинекомплекси, които работят по стара технология - без разделяне на отглеждането.

След подменяне на животните на Милена й се налага да смени и голяма част от предишния персонал. Но резултатите въпреки това не са нормални (продължават да отбиват едва по 9 прасенца) и с тях свинекомплексът не може да се поддържа. И въпреки че всички технолози и доктори й казват, че свинете не може да отбиват по-повече, прясно завършилата студентка решава да пие вода от извора: събира си багажа и заминава за свинеферма в Холандия. Там младата специалистка разбира на практика, че за да ти е мирна главата, трябва да ваксинираш свинете майки редовно, да направиш профилактична програма и да я спазваш.

Това се оказва разковничето на успеха и Милена неотклонно спазва тези изисквания до ден-днешен. И сега в свинефермата се отбиват 28 прасенца от майка, като всяка ражда по 35 прасенца годишно. Поредното предизвикателство в свинекомплекса в Алваново е отбитите прасенца също да станат 35.

Породата, с която работя, е висококачественият хибрид Топигс на иновативната генетична холандско-норвежка компания Topigs-Norsvin, казва Милена. Тя си прави ремонта сама, като внася чистопороден материал два-три пъти в годината. Капацитетът на свинефермата почти е достигнат - 750 свине-майки с техните приплоди

И сега малко ще понамалим темпото, обяснява успешната си стратегия Милена Митова-Борисова.

Но това не е достатъчно, за да върви производството. Другият задължителен елемент е персоналът. Милена си признава, че предпочита да работи с млади хора, тъй като са много креативни и дейни, но затова пък им трябва повече време да навлязат в работата. Страдаме от общата за животновъдния сектор болест - недостиг на квалифициран персонал. Аз си обучавам персонала, за да ми вървят нещата, обясня подхода си Милена. 25 души работят за нея, като половината от тях са заети в производството, другата са т.нар. помощен персонал, без който не може. Има хора, които поддържат оборудването и се грижат онези, които са в производството, да работят нормално.

И докато работниците е по-лесно да ги обучиш, намирането на ветеринарни лекари и на зооинженери си е истинска мисия невъзможна. Затова стимулира персонала си, като въвежда американската система на поощрение - с годишни бонуси.

Милена има два реализирани проекта, всеки един на стойност от около 2 млн. лв. С първия - по ПРСР 2007-2013 г., за модернизация и реконструкция на една от сградите, реализира електронно хранене при бременните свине и вентилация.

А това лято приключва втория проект по ПРСР 2014-2020 г. - за строителство на нова сграда и реорганизация на производствения процес. Изграждат нова сграда за кърмачките и реновират една част от старите родилни отделения. Осигуряват и техника за торопочистване и извозване - тороразпръскващо ремарке.

В другия свинекомплекс - в с. Буйново се угояват 4000 свине и месечно се продават по 1300 животни които се реализират на живо.

От една година цикълът е затворен, тъй като Милена и съпругът й Стефан вече имат и собствена кланица с капацитет от около 1000 прасета месечно. И чак сега Милена разбира колко й е било по-лесно да прави ремонт на свинефермите, отколкото да гради нещо ново.

Преди три години съвместното дружество "Енола Мес" ООД на Милена Митова-Борисова и съпругът й Стефан Борисов прави нова стъпка напред, като стартира изграждането на магазинна мрежа. Така затварят напълно производствения цикъл и излизат на крайния пазар. Политиката ни е да продаваме изключително прясно месо с нашата марка "Енола", обяснява Милена. Първият магазин е в Търговище и вече е добре разработен, вторият също е факт и предстои отварянето на други три в различни градове.

Милена Митова в новата сграда за подрастващи прасета, изградена по проект
Милена Митова в новата сграда за подрастващи прасета, изградена по проект
Първото поколение зедно с третото - Божидар Митов и съпругата му Мария заедно с четирите им внуци /от ляво на дясно/: Тихомир, Божидар, Мартин /децата на Милена/ и пак Божидар /на сина им Борислав/
Първото поколение зедно с третото - Божидар Митов и съпругата му Мария заедно с четирите им внуци /от ляво на дясно/: Тихомир, Божидар, Мартин /децата на Милена/ и пак Божидар /на сина им Борислав/
Най-малкият син на Милена - Мартин, се опитва да си хване едно прасе
Най-малкият син на Милена - Мартин, се опитва да си хване едно прасе
Храненето на прасетата е изключително под контрола на Милена, тя сама си прави дажбите
Храненето на прасетата е изключително под контрола на Милена, тя сама си прави дажбите