Лавандула е силно разклонен, 30 – 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени, нагоре с дълго безлистно междувъзлие и на върха с класовидно съцветие.
Листата са срещуположни, приседнали, продълговато линейни, 2 – 6 см дълги и 2 – 6 мм широки, целокрайни, сивозелени, с подвити ръбове. Цветовете са синьовиолетови, събрани по 6 – 10 в лъжливи прешлени, образуващи прекъснати класовидни съцветия. Чашката е тръбеста, петделна, синьо оцветена. Венчето е двуустно, с горна двуделна и долна триделна устна. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти юли – август.
Използват се цветовете (Flores Lavandulae) и полученото от тях етерично масло (Oleum Lavandulae).
Лавандула съдържа около 3% етерично масло, основни съставки, на което са естери на алкохола линалоол и главно линалилацетат (30 – 60%), придаващ характерната приятна миризма. Освен това в маслото се съдържат борнеол, цинеол, гераниол и други терпени. Наред с етеричното масло в дрогата се съдържат до 12% танини, захари, антоциани, органични киселини, минерални соли и др.
У нас лавандула се отглежда основнов Карловско и Казанлъшко, а също и в други райони на страната с надморска височина до 1000 м.
Коментари