Скрита прелка и проблемът с кражбите е решен

11 октомври 2018
Пчеларство
0
16056
Няма снимка
Скритата прелка - представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм.
 

Споделен пчеларски опит, препоръчва pchelarstvo.com: Много колеги пчелари се оплакват от кражби между пчелите. Няма да се спирам на причините, пораждащи това явление, но е факт, че често се случва, особено в гладни години като тази. Затова искам да споделя личния си опит в решаването на проблема, още повече, че за себе си смятам задачата за решена напълно.

Решението е в така наречената от мен скрита прелка. Тя представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм. Плътно до него заковавам летва с дебелина 120 мм.

Поставям две летви със същата дебелина и ширина перпендикулярно на първата летва. Дължината на двете летви е плътно до прилетната дъска и точно под прелката. Върху летвите заковавам гъста мрежа така, че се получава тунел, отворът на който прорязвам в прилетната дъска точно под прелката. С една ламаринка затварям единия и отварям другия вход. Може да оставим и двата отвора открити, а само при опасност да закриваме откритата прелка.

Най-важните преимущества са:

1. Няма кражби! Това ми позволява да подхранвам пчелните семейства отвън, като подхранката поставям на самата прилетна дъска.

2. Значително се подобрява вентилацията в кошера, особено ако се използва мрежа. Недостатък на скритата прелка е, че, ако се работи с нея самостоятелно, през зимата се запушва от умрели пчели. Затова трябва да се сложи ламаринка на височина 12 мм и ширина 40 мм точно над отвора.

При условие, че се работи с двете прелки, никога не ги оставяйте отворени през зимата и двете. Защото така се нарушава вентилацията на кошера и се влошава зимуването на пчелите.

Понеже смятам, че ДБ-кошерите са система, която е изживяла живота си, моите кошери са система от съвсем друг тип и задължително са съоръжени със скрита прелка. Мога да заявя, че от десетина години нямам кражби между пчелите.

Надявам се, че с моите съвети съм Ви бил полезен! Източник: сп. "Пчели" 2004

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
9855
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

2781
0

През първата половина на зимата, докато още не се е появило ново пило, пчелното семейство, събрано на кълбо, се намира в относителен покой. Само понякога някоя пчела,

4671
0

Сега е моментът за дезинфекция на пчеларския инвентар. Целта е убиване на болестотворните микроорганизми, напомнят професионалните пчелари. Дезинфекцията е важно звено в профилактиката и борбата със

4653
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

3258
0

Отговорната задача на всеки пчелар е да не допуска сриване на зимното пчелно кълбо на дъното на кошера, твърдят професионалните. Последствията от това сриване също са известни - загиване на пчелите.

Още от Фермер
2412
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1890
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5166
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

11997
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1485
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа