Скрита прелка и проблемът с кражбите е решен

11 октомври 2018
Пчеларство
0
14517
Няма снимка
Скритата прелка - представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм.
 

Споделен пчеларски опит, препоръчва pchelarstvo.com: Много колеги пчелари се оплакват от кражби между пчелите. Няма да се спирам на причините, пораждащи това явление, но е факт, че често се случва, особено в гладни години като тази. Затова искам да споделя личния си опит в решаването на проблема, още повече, че за себе си смятам задачата за решена напълно.

Решението е в така наречената от мен скрита прелка. Тя представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм. Плътно до него заковавам летва с дебелина 120 мм.

Поставям две летви със същата дебелина и ширина перпендикулярно на първата летва. Дължината на двете летви е плътно до прилетната дъска и точно под прелката. Върху летвите заковавам гъста мрежа така, че се получава тунел, отворът на който прорязвам в прилетната дъска точно под прелката. С една ламаринка затварям единия и отварям другия вход. Може да оставим и двата отвора открити, а само при опасност да закриваме откритата прелка.

Най-важните преимущества са:

1. Няма кражби! Това ми позволява да подхранвам пчелните семейства отвън, като подхранката поставям на самата прилетна дъска.

2. Значително се подобрява вентилацията в кошера, особено ако се използва мрежа. Недостатък на скритата прелка е, че, ако се работи с нея самостоятелно, през зимата се запушва от умрели пчели. Затова трябва да се сложи ламаринка на височина 12 мм и ширина 40 мм точно над отвора.

При условие, че се работи с двете прелки, никога не ги оставяйте отворени през зимата и двете. Защото така се нарушава вентилацията на кошера и се влошава зимуването на пчелите.

Понеже смятам, че ДБ-кошерите са система, която е изживяла живота си, моите кошери са система от съвсем друг тип и задължително са съоръжени със скрита прелка. Мога да заявя, че от десетина години нямам кражби между пчелите.

Надявам се, че с моите съвети съм Ви бил полезен! Източник: сп. "Пчели" 2004

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
189
0

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

4824
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

2970
0

Сега е моментът да се погрижите за сигурността на пчелните семейства, като ги защитите от ветрове и от животни. Това означава да осигурите всичко необходимо за осигуряване живота на пчелите през

7533
0

Мащерката е от около 300-400 вида ароматни тревисти растения от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Азия и Северна Америка. Мащерката е многогодишно полухрастовидно растение.

11709
0

Лавандула е силно разклонен, 30 – 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени,

Още от Фермер
207
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

3366
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

2295
0

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

396
0

В сряда атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври и слабо ще се понижи. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, с по-значителна облачност над източните райони.

810
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Журналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Европейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Тази сутрин комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на Галиция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа