Споделен пчеларски опит, препоръчва pchelarstvo.com: Много колеги пчелари се оплакват от кражби между пчелите. Няма да се спирам на причините, пораждащи това явление, но е факт, че често се случва, особено в гладни години като тази. Затова искам да споделя личния си опит в решаването на проблема, още повече, че за себе си смятам задачата за решена напълно.

Решението е в така наречената от мен скрита прелка. Тя представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм. Плътно до него заковавам летва с дебелина 120 мм.

Поставям две летви със същата дебелина и ширина перпендикулярно на първата летва. Дължината на двете летви е плътно до прилетната дъска и точно под прелката. Върху летвите заковавам гъста мрежа така, че се получава тунел, отворът на който прорязвам в прилетната дъска точно под прелката. С една ламаринка затварям единия и отварям другия вход. Може да оставим и двата отвора открити, а само при опасност да закриваме откритата прелка.

Най-важните преимущества са:

1. Няма кражби! Това ми позволява да подхранвам пчелните семейства отвън, като подхранката поставям на самата прилетна дъска.

2. Значително се подобрява вентилацията в кошера, особено ако се използва мрежа. Недостатък на скритата прелка е, че, ако се работи с нея самостоятелно, през зимата се запушва от умрели пчели. Затова трябва да се сложи ламаринка на височина 12 мм и ширина 40 мм точно над отвора.

При условие, че се работи с двете прелки, никога не ги оставяйте отворени през зимата и двете. Защото така се нарушава вентилацията на кошера и се влошава зимуването на пчелите.

Понеже смятам, че ДБ-кошерите са система, която е изживяла живота си, моите кошери са система от съвсем друг тип и задължително са съоръжени със скрита прелка. Мога да заявя, че от десетина години нямам кражби между пчелите.

Надявам се, че с моите съвети съм Ви бил полезен! Източник: сп. "Пчели" 2004