Скрита прелка и проблемът с кражбите е решен

11 октомври 2018
Пчеларство
16740
Няма снимка
Скритата прелка - представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм.
 

Споделен пчеларски опит, препоръчва pchelarstvo.com: Много колеги пчелари се оплакват от кражби между пчелите. Няма да се спирам на причините, пораждащи това явление, но е факт, че често се случва, особено в гладни години като тази. Затова искам да споделя личния си опит в решаването на проблема, още повече, че за себе си смятам задачата за решена напълно.

Решението е в така наречената от мен скрита прелка. Тя представлява отвор в дъното на кошера. Колкото по-навътре е той, толкова резултатите са по-добри. Отворът е с размери 120 мм/12 мм. Плътно до него заковавам летва с дебелина 120 мм.

Поставям две летви със същата дебелина и ширина перпендикулярно на първата летва. Дължината на двете летви е плътно до прилетната дъска и точно под прелката. Върху летвите заковавам гъста мрежа така, че се получава тунел, отворът на който прорязвам в прилетната дъска точно под прелката. С една ламаринка затварям единия и отварям другия вход. Може да оставим и двата отвора открити, а само при опасност да закриваме откритата прелка.

Най-важните преимущества са:

1. Няма кражби! Това ми позволява да подхранвам пчелните семейства отвън, като подхранката поставям на самата прилетна дъска.

2. Значително се подобрява вентилацията в кошера, особено ако се използва мрежа. Недостатък на скритата прелка е, че, ако се работи с нея самостоятелно, през зимата се запушва от умрели пчели. Затова трябва да се сложи ламаринка на височина 12 мм и ширина 40 мм точно над отвора.

При условие, че се работи с двете прелки, никога не ги оставяйте отворени през зимата и двете. Защото така се нарушава вентилацията на кошера и се влошава зимуването на пчелите.

Понеже смятам, че ДБ-кошерите са система, която е изживяла живота си, моите кошери са система от съвсем друг тип и задължително са съоръжени със скрита прелка. Мога да заявя, че от десетина години нямам кражби между пчелите.

Надявам се, че с моите съвети съм Ви бил полезен! Източник: сп. "Пчели" 2004

Още от Пчеларство
0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

0

Колеги пчелари дискутират на pchelari.com/forum дали е време за активизиране на пчелните семейства или да се изчака трайно хубаво време. 1. Смятам, че е много рано да се вадят рамки,

0

както и стесняване на някои кошери, които съм зазимил на 10 рамки, понеже в момента кълбото покрива една трета от него, споделя пита си пчелар на pchelari.com/forum.

0

 е често задаваният въпрос от пчелари по телефона. Все още в някои райони има отрицателни температури, макар и не много ниски. В такова време пчелите "не искат" да напускат кошера и да търсят храна.

0

Учените са подобрили паметта на пчелите с помощта на кофеин, информира списание Science. Екипът, ръководен от Джералдин Райт от университета в Нюкасъл,

Последни новини
0

Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Учени от САЩ, Китай и Саудитска Арабия създадоха почти безтегловен аерогел, който може да предпазва от екстремни температури, съобщиха в. "Индипентът" и сп. "Сайънс". Аерогелът се състои почти изцяло от въздух и тежи малко повече от него. Това позволява да бъде използван в най-различна среда - издържа на температура от минус 198 градуса Целзий от

ГЕРБ връща преференцията на старите нива след спешно заседание на Изпълнителната комисия, свикана от премиера Бойко Борисов, на което присъства и Георги Марков. "Идеята на ГЕРБ в основната тематика в тази предизборна компания, е каква България искаме. Искаме да припомним какво се случи в България през последните години.

Още пет географски единици на Луната получиха китайски имена, базирани на откритията на китайската мисия Чанъ-4. Китайското национално космическо управление (CNSA), Китайската академия на науките и Международния астрономически съюз (МАС) проведоха съвместна пресконференция в петък, на която обявиха одобрените от МАС на 4 февруари имена,