Хибридите на Нови Сад с върхови добиви

09 октомври 2018
Растениевъдство
8892
 

Нашите хибриди намериха много добра почва за развитие в България, коментират селекционерите от Нови Сад. През годините, в които работим тук, наблюдавахме различни климатични ситуации в различните райони на България, и виждаме, че хибридите се справят повече от добре. Да, понякога отлично, друг път – по-слабо, но винаги така, че фермерите да успеят да изкарат прилична реколта.

При царевица:

NS 3022 – средноранен хибрид, ФАО 360, сред водещите в продуктовата листа на Пиргос Агро. Може да се отглежда за зърно и силаж. Генетичният му потенциал за добив е над 1300 кг/дка и над 5000 кг/дка за силаж.

NS 3023 – нов, ранен хибрид. Основен хибрид в група 390 по ФАО. Дава отлични и стабилни добиви. Характеризира се с бързо изсъхване след физиологична зрелост.

Подходящ е за отглеждане като основна култура за производство на зърно и силаж, или като втора култура за силаж. Ако се отглежда за силаж, препоръката е да се увеличи посевната норма.

При слънчоглед:

НС Таурус – средно късен хибрид, от Клиърфийлд технологията. Сред акцентите в продуктовата листа на Пиргос Агро за новия сезон е. Устойчив е на полягане и на други стресови условия. Толерантен е на основните болести, както и на хербициди от групата на имадозилините, независимо от момента на прилагането им.

Анабела – слънчоглед от Експрес технологията. Устойчив е на всички раси синя китка. Хибридът има добра устойчивост на засушаване. Устойчив е също на ръжда и слънчогледов молец, толерантен е на фомопсис.

Какви са резултатите от деможътвите през 2018 година, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 11 октомври.

Още от Растениевъдство
0

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати Ваня Велинска Продължителните валежи са

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През по-късните фази от вегетацията на царевицата сериозни щети нанася царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis).

0

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

0

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

0

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен Радина Иванова, Садово Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр.

Последни новини
0

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

0

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

0

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

0

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

0

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:За борба с гризачите се накисват дървени стърготини в разтвор на дезинфектанта креолин и се разхвърлят около овошките. Освен това можем да натрием стволовете на дърветата с гранясала сланина, тъй като...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Паралел между тренировките на българската звезда в световния тенис Григор Димитров и един от емблематичните за киното образи - този на Роки Балбоа, бе направен в специално видео на ATP. От международната асоциация пуснаха във фейсбук профила си кадри от физическата подготовка на Григор, последвани от сродни упражнения на актьора Силвестър Сталоун

Ново меню в детските градини ще бори наднорменото тегло.  По-малко калории, но по-качествени. Това правило е ръководило авторите на новите норми за хранене на децата от 3 до 7 години, които посещават обществени заведения. Здравното министерство пусна за обществено обсъждане ремонта на наредбата за здравословно хранене на децата в детски заведения.

Най -добрата ни спринтьорка Ивет Лалова-Колио победи безпроблемно конкурентките си в турската Супер лига и финишира за 11.49 сек на 100 метра в Бурса. Тя се състезава от години в европейския шампион ЕНКА.  Лалова ще стартира на 200 метра и в щафетите на първенството на южната ни