Линеенето е един от най-важните признаци, характеризиращи продуктивността на кокошките

Добрите носачки линеят в края на лятото и наесен. Лошите - по-рано, още в началото на лятото. Линеенето на слабите носачки се разтяга във времето, при добрите протича бързо. Стопаните не трябва да забравят, че това как ще протече линеенето зависи и от храненето и условията на отглеждане на птиците.

В селските дворове вече опадват перата на птиците, а на тяхно място се появява нова премяна. Тази подмяна на оперението става постепенно и трае от няколко седмици до месец обяснява д-р Валентин Иванов, квмн. На мястото на опадалите стари пера се появяват нови, така че не се стига до пълно оголване на кожата на птиците.

По време на линеенето, ако кокошките не са гледани и хранени добре, те се намират в състояние на явен дискомфорт, леко неразположение, отпадналост, намалена носливост, което бързо се забелязва от стопаните и най-вече през този тежък период организмът им е особено чувствителен и предразположен към простуда и други външни въздействия.

Може да се случи опадване на перата изведнъж, така че птиците да останат за известно време почти голи - тогава рискът за тяхното здраве е още по-висок. В други случаи подмяната е много бавна или закъснява (при диария, лошо хранене, заболявания и други фактори). В такива случаи се натрупват няколко стресови ситуации накуп - линеене плюс други неблагоприятни въздействия, което утежнява статуса на птиците.

Полагайте повече грижи за линеещите кокошки. Осигурете им сухо и топло помещение. Хранете ги с пълноценни дажби, богати на белтъчини.

По време на линеенето хранете кокошките с пълноценни дажби, богати на белтъчини
По време на линеенето хранете кокошките с пълноценни дажби, богати на белтъчини
Колкото е по-добра носачката, толкова по-бързо на мястото на опадалите пера поникват нови
Колкото е по-добра носачката, толкова по-бързо на мястото на опадалите пера поникват нови