Украинските крави влизат в Червената книга след 12 години?

08 октомври 2018
Животновъдство
0
6966
 

Ако в украинското говедовъдство не настъпят промени, то през 2030 г. кравите може да влязат в Червената книга, предупреждава директорът на компания "Укрлендфарминг" Галина Ковток, съобщава Vesti-ukr.

През 1980 г. в Украйна е имало 25 млн. глави едър рогат добитък, днес - по-малко от 40 години по-късно, в страната се отглеждат едва 3 млн. глави. Основната причина според украинската специалистка е, че производството на говеждо месо има най-дълъг срок на възвращаемост и това е най-нерентабилният сектор в сравнение със свиневъдството и с производството на птиче месо.

Бройлерът живее 35-40 дни и на практика птицевъдът получава парите веднага. Бременността на свинята трае три месеца, три седмици и три дни, ражда средно по 10 прасета и след 5-6 месеца от всяко прасе фермерът получава по 100 кг свинско месо, което може да продаде - също бърза възвращаемост.

А бременността на кравата е 9 месеца, ражда 1 теле, а до времето на клане минават още 18 месеца. Това е много дълъг срок на възвращаемост. Ковтюк пояснява, че получаването на 10% рентабилност в месодайното животновъдство си е висш пилотаж.

Освен това украинските животновъди не получават никакви държавни субсидии и на практика са на равни условия с останалите предприятия. И дори максимални изкупни цени не спасяват сектора.

Същевременно големите агрохолдинги са готови да работят в животновъдния сектор. За целта държавата трябва да създава условия за преминаване на средства от растениевъдството към животновъдството, да гарантира правото на собственост и да осигури минимално гарантирано търсене на животновъдната продукция.

Официални данни сочат, към 1 септември поголовието крави в Украйна е едва 2 млн. глави, което е с 3,4% по-малко в сравнение с 1 септември 2017 г.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
837
0

По данни на IFCN (Международната мрежа за сравнение на земеделските стопанства, обединяваща изследователски партньори чрез задълбочен анализ на типичните системи за млекопроизводство в цял свят)

3573
0

Въпреки стремителния растеж на производство на испанско свинско месо през последните години Германия си остава най-големият износител на свинско месо в ЕС и през 2018 г.

1206
0

Сухото лято не е оказало чак толкова силно влияние на европейското млекопроизводство, колко се очакваше, е оценката на аналитиците на USDEC (Американският млечен експортен съвет).

8073
0

В Германия за угояване на свине фермерът получава 130 евро, след разходите за фураж остават едва 7,50 евро, напомнят от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE) Жени Владинова Много производители

6390
0

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела,

Още от Фермер
540
0

Грешките, които се допускат най-често Варенето в домашен казан представлява и опасност за тези, които не познават процеса. Докато във винпромите има казани за непрекъсната дестилация,

306
0

Поникването на рапицата е един от най-критичните моменти в отглеждането на маслодайната култура. През тази есен в някои райони на страната много от земеделските производители основателно отложиха

387
0

Бръмбарът зимува в почвата и снася яйцата си на 12 см в почвата, напомнят на пчеларите от to-bee.blogspot.com. Новите бръмбари се излюпват през август, но остават в почват до следващата година.

4023
0

Макар много домашни производители на алкохол да се заблуждават, че държат сместа си от грозде на топло, защото това наистина е факт денем,

2511
0

Да се прави след листопада Операцията има за цел да предпази от измръзване през зимата. При нея има особености, които ще обясним в следващия брой. Но трябва да се знае, че лозите,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Журналисти така изкривиха фактите и очерниха България за убийството на Виктория Маринова в Русе, та стигна чак до ООН в лицето на генералният й секретар Антониу Гутериш. Това каза пред журналисти в Правец зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Нашето общество има нужда да разграничава фейковете от обективната журналистика.

Европейската комисия почете днес с едноминутно мълчание паметта на журналистите Дафне Каруана Галиция (Малта) и Ян Куциак (Словакия), загинали в последната година заради своите разследвания по съмнения за корупция. Тази сутрин комисията разпространи изявление по повод годишнината от смъртта на Галиция.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще участва в среща на лидерите на Балканската четворка във Варна на 2 ноември, обявиха от Министерския съвет. В резиденция "Евксиноград" на редовната си среща ще се съберат българският премиер Бойко Борисов, гръцкият Алексис Ципрас, румънският Витория Дънчила и президентът на Сърбия Александър Вучич.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа