Украинските крави влизат в Червената книга след 12 години?

08 октомври 2018
Животновъдство
0
7956
 

Ако в украинското говедовъдство не настъпят промени, то през 2030 г. кравите може да влязат в Червената книга, предупреждава директорът на компания "Укрлендфарминг" Галина Ковток, съобщава Vesti-ukr.

През 1980 г. в Украйна е имало 25 млн. глави едър рогат добитък, днес - по-малко от 40 години по-късно, в страната се отглеждат едва 3 млн. глави. Основната причина според украинската специалистка е, че производството на говеждо месо има най-дълъг срок на възвращаемост и това е най-нерентабилният сектор в сравнение със свиневъдството и с производството на птиче месо.

Бройлерът живее 35-40 дни и на практика птицевъдът получава парите веднага. Бременността на свинята трае три месеца, три седмици и три дни, ражда средно по 10 прасета и след 5-6 месеца от всяко прасе фермерът получава по 100 кг свинско месо, което може да продаде - също бърза възвращаемост.

А бременността на кравата е 9 месеца, ражда 1 теле, а до времето на клане минават още 18 месеца. Това е много дълъг срок на възвращаемост. Ковтюк пояснява, че получаването на 10% рентабилност в месодайното животновъдство си е висш пилотаж.

Освен това украинските животновъди не получават никакви държавни субсидии и на практика са на равни условия с останалите предприятия. И дори максимални изкупни цени не спасяват сектора.

Същевременно големите агрохолдинги са готови да работят в животновъдния сектор. За целта държавата трябва да създава условия за преминаване на средства от растениевъдството към животновъдството, да гарантира правото на собственост и да осигури минимално гарантирано търсене на животновъдната продукция.

Официални данни сочат, към 1 септември поголовието крави в Украйна е едва 2 млн. глави, което е с 3,4% по-малко в сравнение с 1 септември 2017 г.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
1917
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

3357
0

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Националният съюз нв Пловдив за 12-и пореден път наградите зооинженер на годината. Председателят на Селскостопанска академия проф.

5283
0

Въпреки че в Белгия продължават да откриват диви свине, заразени с африканска чума по свинете, вирусът е под контрол. Към днешна дата са открити 125 огнища на АЧС при диви свине.

7470
0

Състоянието на млечния ни сектор коментира изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите Михаил Михайлов Жени Владинова - Г-н Михайлов, според Центъра за икономически изследвания в

11097
0

На територията на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг изграждат 6 депа за открити в гората диви свине, заразени с вируса на африканска чума о свинете (АЧС).

Още от Фермер
2439
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

5238
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9918
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

12078
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1494
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа