Украинските крави влизат в Червената книга след 12 години?

08 октомври 2018
Животновъдство
8622
 

Ако в украинското говедовъдство не настъпят промени, то през 2030 г. кравите може да влязат в Червената книга, предупреждава директорът на компания "Укрлендфарминг" Галина Ковток, съобщава Vesti-ukr.

През 1980 г. в Украйна е имало 25 млн. глави едър рогат добитък, днес - по-малко от 40 години по-късно, в страната се отглеждат едва 3 млн. глави. Основната причина според украинската специалистка е, че производството на говеждо месо има най-дълъг срок на възвращаемост и това е най-нерентабилният сектор в сравнение със свиневъдството и с производството на птиче месо.

Бройлерът живее 35-40 дни и на практика птицевъдът получава парите веднага. Бременността на свинята трае три месеца, три седмици и три дни, ражда средно по 10 прасета и след 5-6 месеца от всяко прасе фермерът получава по 100 кг свинско месо, което може да продаде - също бърза възвращаемост.

А бременността на кравата е 9 месеца, ражда 1 теле, а до времето на клане минават още 18 месеца. Това е много дълъг срок на възвращаемост. Ковтюк пояснява, че получаването на 10% рентабилност в месодайното животновъдство си е висш пилотаж.

Освен това украинските животновъди не получават никакви държавни субсидии и на практика са на равни условия с останалите предприятия. И дори максимални изкупни цени не спасяват сектора.

Същевременно големите агрохолдинги са готови да работят в животновъдния сектор. За целта държавата трябва да създава условия за преминаване на средства от растениевъдството към животновъдството, да гарантира правото на собственост и да осигури минимално гарантирано търсене на животновъдната продукция.

Официални данни сочат, към 1 септември поголовието крави в Украйна е едва 2 млн. глави, което е с 3,4% по-малко в сравнение с 1 септември 2017 г.

Още от Животновъдство
0

Снимките играят важна роля за това как агропродуктите достигат до потребителите. Екип от учени от университетите в Болцано и Гьотинген проучва как хората възприемат и оценяват снимките на прасета при

0

Германският говедовъд Евалд Бестман има повод за празнуване, съобщава Top Agrar. Една от млечните му крави - Диана, достигна 200 000 л мляко пожизнена млечност.

0

Един от най-големите агрохолдинги - компанията "Укрлендфарминг" на украинския бизнесмен Олег Бахматюк, за последните 3 години е увеличила поголовието от месодайни говеда с 11% - до 6200 глави,

0

В кравеферма "Союз" за производство на разплодни черно-шарени телета, разположена в Соколски район на руската Вологодска област, крава постави истински рекорд,

0

Tampa Electric Co., която снабдява с електроенергия централната част на Флорида, описва най-новите си служители като гладни за възможности, уникално квалифицирани и работещи добре в колектив.

Последни новини
0

Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове на места там и видимостта ще е намалена.

0

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

0

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

0

Общо 1900 кандидати са заявили желание за подпомагане по време на двата приема по Национална програма по пчеларство за финансовата 2019 г., съобщиха от Държавен фонд земеделие.

0

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:

Въпрос изпратен от читател:

Здравейте. Как се създава колонно дръвче?

Отговор:Колонният тип се характеризира с това, че овощното дърво не нараства много, тъй като почти не образува корона. То наподобява палмета, но е много по-компактно и по-слабо разклонено. Ориентировъчно...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Системата за мониторинг на УЕФА за съмнителни мачове в Европа е засякла подозрителни залози за 3 от мачовете на "Верея" в българското първенство, научи "24 часа". От централата са изпратили сигнала до БФС и в момента тече заседание на Дисциплинарната комисия по случая. Очаквайте

Син на цивилен служител от министерство на отбраната е задържан за убийството на четирима души в Нови искър, научи "24 часа". 25-годишното момче е заподозряно, че с брадва е съсякъл баща си, майка си, брат си и баба си. В момента полицията извършва оглед на местопрестъплението. Очаквайте подробности!

Холандецът Симоне Пост създаде серия от килими с графични принтове, като използва стари маратонки Adidas. Поръчката дойде от самата компания, производител на спортни стоки, и е за най-новия й магазин в Париж. Поканата към Пост дошла, след като от фирмата видели предишни негови работи с рециклиран текстил.