От началото на 2019 г. германските свиневъди вече няма да могат да кастрират прасетата си без анестезия (обезболяване), решиха властите в края на септември, съобщава PigProgress. Земеделският министър на Германия Джулия Кльокнер се пребори със сериозния натиск от страна на свиневъдите от Бавария и Долна Саксония, които се надяваха това решение да бъде отложено с 5 години.

Кастрирането на мъжките прасенца ще може да става след обезболяване от ветеринарен лекар. Само той може да даде точната доза за анестезия. Разходите на свиневъдите за кастрация може да възлязат на 2 евро на прасенце.

Освен допълнителните разходи за анестезия може да има известни недостатъци от самата манипулация. Например ще минава известно време, преди прасенцата да се събудят след нея. През това време се увеличава рискът от смачкване на животните и затова те ще трябва да се държат отделно от майка си, което ще доведе до пропускане на хранене. Освен това има риск и от хипотермия, която може да има много странични ефекти.

Според бранша забраната на конвенционалната кастрация в Германия може да накара много свиневъди да се откажат.

Имуноваксинацията и отглеждането на некастрирани мъжки прасета са алтернативи на кастрацията с анестезия. Но първия вариант все още не е възприет от германските кланици, а към днешна дата за втория вариант са налице капацитетни ограничения.

В отговор на забраната Германската организация на свиневъдите - ISN, публикува на сайта си, че е възможно скоро да бъдат разрешени и някои разтвори като изофлуран и локални анестетици.