Китайски вирусолози установиха разпространение на нова версия на птичия грип в страната, която може да се предава от човек на човек. Нейни основни преносители са не кокошки, а диви и домашни патици.

Като цяло ваксинациите на птичето поголовие в китайските птицеферми, използвани за борба с птичи грип H7N9, е успешно, но изследване открива нови вируси при патици, сочат данни, публикувани в сп. Cell Host & Microbiome.

Резултатите от стартиралата през септември 2017 г. ваксинация след пандемията от птичи грип през 2013 г. показват, че ваксинирането на кокошки успешно е предотвратило разпространението на вируса. Но същевременно е довело до откриване на две  нови генни вариации на вируси подтипове H7N9 и H7N2 при неваксинирани патици.

Хуалан Чен, старши вирусилог в Харбинския ветеринарен институт, отбелязва, че го е учудила появата на високопатогенни подтипове, които са добре приспособени към патици, затова оригиналният вирус на високопатогенния грип H7N9 има ограничено разпространение сред тях.

Екипът на Чен изследва генни образци от над 37 928 пилета и 15 956 патици 8 месеца преди и 5 месеца след ваксинацията. Те оокрили 304 вируса на H7N9 преди ваксинацията и само 17 образци на подтип H7N9 и 1 на вирус H7N2 след ваксинацията.

Учените се надяват да бъде избегната епидемията от новите разновидности на птичия грип, тъй като ваксината, създадена за борба с "кокошата" версия на тази инфекция, успява да защити и патици. Въпреки това бързата поява на тези вируси и тяхното адаптиране към нови жертви показва, че заплахата от поява на епидемия от H7N9 сред хора не само не е изчезнала, но дори е станала по-вероятна.

Схема: Phys.org
Схема: Phys.org