Есенен декор за цветно настроение

И така, есента дойде, а с нея и значително захлаждане, вятър и нова порция работа в цветната градина.

Някои от цветята трябва да приберем, други - да подготвим за зимната почивка, а трети тъкмо сега се садят или сеят. А защо, пък, да не украсим входната врата в есенни багри с малко хризантеми, тикви, слама, плашилото от градината или каквото друго се сетите.

Елементите, които ни осигурява есента, са най-вече в огнени багри. Те са чудесен заместител на експлозиите от летни цветове, които вече преминаха.

С малко труд и много творчество можете да украсите кътчето за отдих, балкона или част от градината, така че отново да стане уютно, цветно и да носи настроение. Какви са останалите задачи през октомври. 

Заложете резници от мушкатата

Коренчета се оформят до 6 седмици

Много пъти сме обсъждали кога и как е най-правилно да се прибират и съхраняват през зимата мушкатата и сакъзите. Времето да ги оставим да почиват вече наближава, а в някои райони даже вече са прибрани.

Не бива да забравяте, че обикновеното зонално мушкато е значително по-издръжливо на ниски температури спрямо роднините си сакъзи и английски мушката. Зоналето можете да приберете последно. Дори листата му да почервенеят от студ, то ще цъфти още. Останалите представители на семейството обаче ще се повредят.

Всеки цветар е стигнал до собствен метод на съхранение. Някои не режат растенията и ги оставят в хладно, но светло помещение. Други пък правят фризура, силните резници залагат за вкореняване, а старите корени оставят в мазето през зимата. Сравнително нови варианти са опаковането на корените във вестници и прибирането им в кашон или окачане с корените нагоре.

Който и метод да изберете, за най-сигурно заложете и резници за вкореняване. Доказано е, че младите растения цъфтят и се развиват значително по-добре и по-бързо в сравнение с няколко годишни мушката.

Вкореняването на резници може да стане във вода или в почва. Коренчета се оформят до 6 седмици в зависимост от условията. Младите растения се отглеждат в светло и хладно помещение с умерени поливки при необходимост. 

За цветчета и след сланите

Две нетрадиционни предложения

Несъмнено хризантемите си остават ненадминати виртуози в есенната градина, що се отнася до цъфтеж в студени условия.

Има обаче още много растения, които ще красят градината или балкона в този период от годината.

На първо място ще споменем астрите. Те са представени основно в бели, лилави и розови цветчета, подобни на маргаритки. Селекцията е осигурила от джуджевидни до гиганти, има и хибриди с кичести цветове.

Множеството дребни цветчета цъфтят до края на сезона, осигуряват закъснели запаси от храна за пчелите и други опрашители, а най-хубавото е че са многогодишни.

Ако харесвате астрите, потърсете алпийската разновидност. Цената за растение, засадено в саксия, е около 5 лева. Подберете слънчево място за засаждане. Цветето ще се отглежда почти само.

Японските анемонии са поредното ни предложение. Цветовете са нежни, но издръжливи. Растенията предпочитат влажна и богата почва. Развиват се по-добре в условия на частична сянка, но се справят и при пълно слънце или пълна сянка.

Анемонето е чудесно решение за цветни лехи. Височината, която достига, е до 90 см, което го прави неподходящо за контейнер. Вероятността за неприятности при отглеждането на тези растения е минимална. Болести и неприятели не ги нападат, а грижите са сравнително малко. Цветовете се запазват свежи в продължение на няколко дни във ваза с вода. Цената за растение в саксия е 5-6 лв, а за пакет с 10 бр. луковици - 4-5 лв.

Не забравяйте да наторите лехите

Запасете почвата с достатъчно храна

Основното есенно торене е практика в земеделието, независимо каква култура е заемала площта. В цветните лехи също е хубаво да се приложи. Ако компостирате растителни остатъци и имате вече готов продукт, можете да го разхвърляте в лехите.

Ако още не сте се сдобили с компостер, то сега е моментът да го направите. Напролет ще разполагате с много и качествен материал за подхранване и подобряване на почвата. Не компостирайте повредени и заразени растителни части.

В останалите случаи можете да използвате угнил или пресен оборски тор, който да прекопаете заедно с почвата. А може да заложите и на синтетични торове.

Запомнете, че през есента се внасят фосфор и калий. Те се освобождават бавно в почвата, за разлика от азота. Количеството зависи от размера на площа и от самия тор.

Друга полезна практика, взаимствана от професионалното земеделие, е сеитбооборотът. Помислете как да смените местата на едногодишните цветя през следващата година.

Идеята е едно и също растение да идва на същото място след поне 4 години. Така се намалява рискът от заболявания и нападения от вредители.

Почиствайте редовно окапалите листа. С тях можете да мулчирате лехите или да защитите по-нежните растения през зимата.

След осланяването ...

След първите слани е време да извадим грудките на далията. Повредените надземни стъбла се орязват на десетина сантиметра над грудката, просушават се и се прибират.

Луковиците на градиолите и глориозата също трябва да се приберат. Канната пък можете да съхраните заедно с почва около коренищата.

Възползвайте се от последната възможност да съберете семенца. Можете да си направите експеримент с тях, като ги засеете след първите слани. Така на пролет ще имате млади поници, които да разсадите без много грижи. Отбележете мястото на посева, за да не го оплевите случайно.

Моравата окосете за последен път. Приберете и поливната система за зимата.

Помислете кои храсти и дървета можете да подрежете и оформите сега, както за кои е необходима защита като загърляне, например. Няма да сбъркате, ако след листопада придадете форма на декоративния японски клен. Подгответе си и материали, с които да привържете туите. Вятърът и тежкият сняг могат да им нанесат тежки деформации.