Пипер

Избират се добре узрели, месести чушки. Почистват се от дръжките и семето. Могат да са цели или нарязани. Бланшират се 2-3 минути.

Зелен фасул

Замразява се млад зелен фасул с дребни зърна, без конци. Отстраняват се връхчетата, нарязва се на парченца по 3 см и се бланшират З минути.

Моркови

Подбират се млади моркови с още крехка сърцевина. Нарязват се на кубчета, кръгчета или се рендосват и се бланшйрат 3 минути.

Карфиол и броколи

Разделят се на цветчета. Бланшират се 3-5 минути. При карфиола във водата се добавя малко лимонена киселина, за да се запази белият цвят.

Зеле

Избират се свежи, стегнати зелки. Почистват се, нарязват се на ивици и се бланшират 1-2 минути.

Праз и лук

Нарязват се на парчета или кръгчета и се бланшират 5 минути.

Червено цвекло

Избират се здрави, крехки, тъмночервени глави цвекло. Обелват се, измиват се, сваряват се и се нарязват на кубчета.

Целина

Сварява се заедно с кората, обелва се, нарязва се на кубчета, капва се лимонов сок.

Спанак

Избират се крехки листа. Изчистват се, измиват се добре, бланшират се 2 минути. Може и да се пасира.

Краставици

Използват се крехки плодове, без семена. Настъргват се на ренде и се изцеждат добре.

ЗАГОТОВКИ И ГОТОВИ ЯСТИЯ

Градинарите, които са произвели повече зеленчуци, а и имат достатъчно време, могат да си консервират готови ястия. Те се приготвят предварително до степен на пълна готовност, насипват се в буркани и се стерилизират.

Домакините, които нямат много време, могат да си направят заготовки от нарязани зеленчуци, които се насипват в пликове или кутии.