За постигане на добро потребление на фураж пък е важно да осигурите адекватно поене

Д-р Марко Лопес, д-р Гвадалупе Росас Автономен университет на Барселона

Водата е много важен хранителен елемент за отбитите прасета, тъй като е катализатор на много жизненоважни функции.

Недостигът на това "забравено" хранително вещество може да доведе до намалено потребление на фураж, до влошаване на физиологичното състояние и до увеличени здравословни проблеми.

Върху потреблението на вода в свинефермата може да влияят редица фактори. Особено сложно е да се определят изискванията към водата на прасетата след отбиване, тъй като те често я използват за игра, а не само за задоволяване на потребностите за попълване на загубата на течности (Белтран Росас и Джако Лопес, 2015).

Съотношението потребление на вода спрямо консумацията на фураж

Средното потребление на вода след отбиването на прасетата е:

първата седмица показва пропорция 4:1 (вода:фураж; литри/на прасе/в денонощие);

втората седмица - 3,2:1;

третата седмица - 3:1;

четвъртата седмица - 2,8:1 (Гарсия Манзанила и Гаса, 2006).

Някои изследвания показват, че потреблението на вода може да бъде прогнозирано въз основа на потреблението на сухо вещество, използвайки следното уравнение, което е много близо до пропорция 3:1, получена по опитен път (Магован и др., 2007): потребление на вода (литри/денонощие) = 0,14 + (3.053 х потребление на фураж, кг/денонощие).

Потреблението на фураж от свинете се определя от количеството вода, която изпиват (Куилес, 2006, Майсцберг и др., 2009; Крузе и др., 2011), а не обратното, като двете действия са част от хранителното поведение. 75% от водата, изпивана от свинете, постъпва непосредствено до, по време или след хранене (Куилес, 2006, Майсцберг и др., 2009). Увеличаването на посещенията до източника на вода се съотнася към увеличаване на времето, прекарано за дейности, свързани с храненето, което води до по-високо средно дневно потребление и до среднодневен прираст, особено при свинете подрастване и за угояване (Майсцберг и др., 2009 (NRC, 1998).

Дебит на водата в зависимост от потреблението на фураж

За да се подобри потреблението, трябва да бъде установено денонощно наблюдение, за да се проверява налягането и да се следи поилките да не се запушват. Ако налягането на водния поток е прекалено ниско, отбитите прасета ще си тръгнат от поилката, преди да са задоволили своите дневни потребности (Уилкок, 2009).

Какви типове поилки се използват в свиневъдството?

Нипелните поилки дават гаранция за чистотата на потребяваната от животните вода. При тях няма замърсяване.

При нипелните поилки са важни височината и ъгълът на наклона

Нипелните поилки трябва да позволяват на прасетата да пият вода, като леко повдигат глава.

Почистването на поилките и обслужването им заедно със съответното разположение на отделните поилки в помещението също са много важни. За да се облекчи достъпът до вода, височината на поилките трябва да бъде коригирана в зависимост от височината на животните. Тези мерки ще ви помогнат да подобрите потреблението на вода, като намалите загубите до минимум.

Основно предимство на поилките с легенче е намаляване на загубите на вода. От друга страна е важно тяхното правилно разположение, за да се избегне прекалено замърсяване.

Използването на поилки с легенче осигурява оптимално потребление на вода като по такъв начин се поддържа добро равнище на потребление на фураж.

Според специалисти височината на поилките с легенче трябва да съставлява 40% от ръста на най-малкото прасе, което ще позволи при пиенето на вода животните леко да навеждат глава.

Ако легенчето е сложено прекалено високо, прасетата ще хапят краищата му.

Ако то е сложено прекалено ниско, това увеличава риска от замърсяване на поилката с легенче.

Качеството на питейната вода е много важно затова не по-рядко от веднъж на 3 месеца трябва да прави физико-химичен и микробиологичен анализ, като се тества за наличие на минерали, които предизвикват проблеми - такива като сулфати, желязо, нитрати и др.

Водата трябва да бъде свободна от замърсяване. Смята се, че качеството на това хранително вещество трябва да отговаря на стандартите, препоръчвани за хора. Освен това трябва да се прилагат профилактични дейности на обработка на питейната вода, такива като хлориране, филтрация и др.

Количествените потребности на свинете от вода не е лесно да бъдат оценени не само заради трудностите, присъщи на самите изследвания, но и заради определени фактори, които влияят на потреблението на вода.

Специалистите напомнят, че не е достатъчно свиневъдът да е сигурен, че прасетата разполагат с вода. За постигане на добро потребление на фураж от прасетата адекватното потребление на вода има съществено значение. Това ще бъде постигнато само ако свинете са осигурени със системи, които ще им позволят да имат достъп до вода с необходимото качество.

Поилките с легенче са много удобни за отбитите прасета. Благодарение на страничната яка при пиене главата на животното удобно потъва в легенчето.
Поилките с легенче са много удобни за отбитите прасета. Благодарение на страничната яка при пиене главата на животното удобно потъва в легенчето.
Правилното поставяне на поилките с легенче е много важно, за да се избегне прекомерното замърсяване
Правилното поставяне на поилките с легенче е много важно, за да се избегне прекомерното замърсяване
Според специалисти височината на поилките с легенче трябва да съставлява 40% от ръста на най-малкото прасе
Според специалисти височината на поилките с легенче трябва да съставлява 40% от ръста на най-малкото прасе