Кои са предложенията на Еуралис Семена за новия сезон 2019

Ваня Велинска с. Борисово, Русенско

Тази година форумът "Заедно в земеделието", който се организира от Еуралис Семена в партньорство с фирмите БАСФ и КВС Агро България събра фермерите от Русенски регион на демоплатформа в полетата на Пламен Генчев, в землището на с. Борисово.

На демоплатформата показваме седем от най-добрите ни хибрида царевица от листата на Еуралис Семена, коментира Явор Иванов, регионален представител за Североизточна България. Те са включени в двете генетични групи - Tropical Dent и Roots Power.

Хибридите от групата на Tropical Dent са с много изразен хетерозисен ефект, като всеки от тях превъзхожда родителските си линии

Вследствие те стават по-високодобивни, по-устойчиви на стрес, по-бързо отдават влагата в края на вегетацията.

Важна характеристика на хибридите от тази линия са, че всички са с еректирали листа. Това позволява по-гъста посевна норма - от 6800 до 7300 растения.

ЕС Инвентив - ФАО 250. Ранен е, става и за втора култура. Подходящ е както за зърно, така и за силаж.

Хибридите от втората генетична група Roots Power се отличават с мощна коренова система, която гарантира още по-голяма сухоустойчивост и стабилност на полето. Корените са разположени под ъгъл 45 градуса спрямо стъблото, което ги прави по-устойчиви на полягане. Благодарение на първичната и вторичната коренова система хранителните вещества се усвояват по-пълноценно.

ЕС Фаради е 2 в 1, обединява и двете линии. Важна особеност на хибрида е, че позволява по-гъста посевна норма. Образува по-малки кочани, затова трябва да се предвидят повече растения дори 800, коментират специалистите. Което пък гарантира по-висок добив. Тъй като кочаните се залагат по-високо, прибирането е по-лесно.

ЕС Мейфлаур е от групата 360 по ФАО. Предвижда се до няколко години той да стане един от лидерите в тази група, тъй като е много пластичен, устойчив на стрес и много високодобивен.

ЕС Метод е в група 380 по ФАО. Той е от 3-4 г. на българския пазар, през които се доказа като много стабилен. Във влажни години дава отлични добиви, а в сухи - реализира по700-720 кг/дка. Хибридът се отличава и с висока маса на 1000 семена. Растенията имат бърз начален старт, гарантират лесна жътва, с малко загуби.

ЕС Хармониум е представител на група от 340 до 400 по ФАО, която е най-предпочитаната от родните фермери. Хибридът е изключително пластичен, устойчив на климатичен стрес, полягане, преовлажняване, засушаване. Дава отличен добив, независимо от условията през годината.

ЕС Кортес - ФАО 420, хибрид 2 в 1. Толерантен е на всякакви почвено-климатични условия, високодобивен. Растенията имат бърз първоначален старт и бързо отдаване на влагата.

ЕС Лагун също включва двете генетични линии. Отличава се с много добър stay green ефект, почти до жътва листата му остават зелени.

ЕС Ферия - ФАО 550. Утвърден хибрид, подходящ е за зърно, силаж, както и при поливни условия. Характеризира се с много висок потенциал за добив. Ако се използва за силаж, да се има предвид, че съдържа ниско ниво на скорбяла.

Стремим се да предлагаме хибриди със стабилно поведение и по-високи добиви коментира Петър Недков, регионален представител за Шумен, Търговище, Разград и Варна.

Еуралис е разработила програмата OR Master, за райони със силно нападение от синя китка. Фирмата ни разполага с богато портфолио слънчоглед, като има хибриди за всички технологии - конвенционална, Клиърфийлд, Клиърфийлд плюс и Експрес, както и високоолеинови.

ЕС Белла - конвенционален хибрид. Ниско растение, с генетична устойчивост на синя китка над раса G. Отличава се с много висок начален старт, много добро опрашване. Има много висока масленост, поддържа нива 50-51%. Проявява се стабилно при всички почвено-климатични условия.

ЕС Терамис CL - лидер в портфолиото при Клиърфийлд технологията - стабилен, пластичен, добивен. Има много добра устойчивост на синя китка и добра толерантност на икономически важни болести.

ЕС Генералис CL - продукт от новата генетика. Отличава се от останалите по изпъкналата като лодка пита Хибридът е най-толерантният на имазамокс, изключително пластичен.

ЕС Генезис CLР - ранен, много пластичен, с добра толерантност на икономически важни болести, особено на всички рани мана. Висока масленост от порядъка на 50-51%.

ЕС Каприс CLР - средноранен хибрид, с голяма толерантност на климатичен стрес Препоръчително е да се използва в райони, характеризиращи се с трайно засушаване. Притежава устойчивост на всички познати раси синя китка.

ЕС Джанис CLР - средноранен хибрид, фаворит в технологията. Отличава се с много високи параметри за добивност и стабилност. Толерантен към пулсар плюс, генетично устойчив на синя китка до раса G. представя се отлично на масови полета.

ЕС Електрик CLР - ново предложение. Високоолеинов хибрид - 89-90% съдържание на олеинова киселина, средноранен. Има добра устойчивост на икономически важните болести.

ЕС Лорис CLР - средноранен. Подходящ за интензивна технология, с много висок потенциал за добив. Има много висока масленост - 50-51%. Изключително пластичен, подходящ е за всички райони на страната. Толерантен е на икономически важните болест.

ЕС Ароматик - нов хибрид от Сулфо-технологията. Има висока устойчивост на всички раси синя китка. Подходящ е за различни почвено-климатични условия.

Явор Иванов, регионален представител за Североизточна България
Явор Иванов, регионален представител за Североизточна България