Мекото гниене се проявява при съхранението на плодовете. Най-често болестта се провокира от направена механична повреда по време на беритбата или превозването на плодовете. Впоследствие се образува петна, които са светложълти до светлокафяви.

Тъканта под петното е мека и водниста, с остра миризма на плесен и алкохол.

Болестта се развива много бързо, като петната обхващат целия плод. Те става меки и се смачкват при допир. Заразата бързо се предава от болни на здрави плодове.

Има сортове ябълки и дюли, при които повредите се наблюдават само във вътрешността на плода – около семенната кутийка, а нямат външна проява.

Болестта се развива при съхранение на плодовете, при които се съчетават по-топли и влажни условия. По податливи на зараза са плодовете, които са бити от градушка или са нападнати от други болести и неприятели.

. За да се ограничи заразата, беритбата трябва да става в техническа зрялост.

. Задължително е плодовете да са с дръжка, без механични повреди и рани.

. По време на съхранението е необходимо подовете редовно да се преглеждат.

. По време на вегетацията се прави двукратно подхранване с листен тор, с преобладаващ хранителен елемент калций.

. Препоръчително е да се прави профилактично третиране 5 дни преди беритбата с топсин М в доза 10 грама за 10 литра вода.