. При листните зеленчуци (спанак) и страничните пъпки ( брюкселско зеле) стъблото се откъсва с ръка.

. При зеленчуци, чийто плод расте над земята (зеле, маруля) основното стъбло може да се пререже с голям нож и почистването се прави в градината. Отрязаното стъбло не бива да се оставя върху почвата.

. Луковичните зеленчуци (лук, праз, чесън) се вадят от почвата с ръка или се повдигат с вила. На някои от тях стъблата им се режат на около 3 см от луковицата.

. Кореноплодните зеленчуци (моркови) може да се извадят с ръка или с помощта на инструменти.

. Цъфтящите зеленчуци (карфиол, броколи) могат да се отрежат с остър нож и да се почистят в градината или да се откъснат с ръка и след това да се почистят.

. Зрелите плодове (тикви, дини, пъпеши) се берат поотделно на ръка.