Характерно за момината сълза е, че образува коренова система с ризоми -удебелена част на стъблото /под или над почвата/, от която излизат коренчета.

Въпрекиче цветето образува семена, семенното размножаване е дълъг процес, които изисква специални условия. Семената се обират, когато узреят, и се почистват от месестата част на обвивката. Засяват се веднага в контейнери и се държат под стъкло на студено.

Размножаването става по-лесно по вегетативен път чрез разделяне на ризомите. Най-подходящият срок за тази цел е октомври, когато листната маса сама отмре. Коренището се изважда, почиства се от почвата и се разделя. Всяка отделна ризома трябва да има заложени поне няколко растежни точки. А те са два вида. Първите са със заострен връх и образуват само листа, а вторите са заоблени и произвеждат два листа и един цветонос.

Оставете 15-20 см между коренчетата

Почвата да е обогатена и да задържа влага

Разделени по описания по-горе начин, ризомите на момината сълза могат да се засадят веднага или да се форсират в изкуствени условия. Този процес изисква помещение с възможност за регулиране на температурата и се прави с цел да се добие цвят по-рано.

Засаждането в градината или в саксия изисква почвата да е добре обогатена с хранителни вещества и да задържа влага. Колкото по-високо е хумусното вещество, толкова по- добре се развиват растенията.

Процедурата по засаждането включва подготовка на мястото чрез оформяне на бразда, засаждане на коренчетата на дълбочина до 5 см и покриването им с растителни остатъци. Последното се прави с цел да се задържи влагата в почвата и да се предпазят ризомите от повреди през първата зима.

Момината сълза издържа на дебела сянка, но цъфти значително повече на шарена с източно, западно или северно изложение. Разстоянието между отделниите коренчета трябва да е между 15 и 20 см в зависимост от желанието за сгъстяване на насаждението.

Препоръчва се през първите 2 години след засаждане новите издънки да се премахват, защото иначе цветовете издребняват, а насаждението се сгъстява прекалено.

Момина сълза в търговската мрежа се предлага също на корен, но доста трудно се намира. Цената за един е около лев.