Горчивото гниене е болест, която може да изненада всеки овощар. Заразата може да се прояви както в овощната градина, така и по-късно по време на съхранението на плодовете.

. Когато по плода има механична рана или повреда от струпясване, започва да се образува кафяво петно, което загнива. При висока влажност се образуват купчинки от розова плесен, които са характерни за патогена.

. Често горчивото гниене се явява при съхранението на плодовете. До този момент те изглеждат напълно здрави, но като се разрежат се виждат кафяви петна, бяла плесен и розова плесен.

Друг признак, по който болестта лесно се познава, е силната миризма на плесен и горчив вкус. Горчив вкус има почти цялата ябълка, а не само заразените тъкани.

Мерките срещу болестта трябва да са превантивни. За целта дръвчетата се пръскат две седмици преди беритбата с листен тор, с по-високо съдържание на калций, както и подходящ фунгицид.