Затова хранете носачките балансирано
Ако разполагате с концентрирани фуражи - царевица, ечемик, пшеница, овес, просо, пшенични отсевки, давайте ги сутрин под формата на брашнени смески съветват специалистите.
Меките храни - запарени картофи, тикви, кухненски отпадъци, включете в обедната дажба.
Количеството не бива да е голямо, за да не престоява и да вкисва.
Така ще елиминирате стомашните разстройства.
Дневната дажба може да разнообразите, като към меката храна добавяте
сенно брашно, моркови, суроватка и извара
Те се изяждат с голям апетит от носачките.
Сочните фуражи - цвекло, моркови, зеле, не бива да превишават 20-30 г на носачка, защото намаляват носливостта и може да причинят хранителни разстройства.
През студените месеци предпочитаната вечерна храна за кокошките са зърнените фуражи - около 30-35 на сто от дневната дажба.
Рационалната дажба на носачките включва:
до 60-65% зърнено-житни фуражи;
10-15% фуражи от животински произход;
10-15% фуражи от растителен произход.
Коментари