Олиото от семки се смята за най-полезната мазнина

Събраните гроздови семки, за които е известно, че са много полезни, могат да бъдат използвани в домакинството и за укрепване на организма по няколко начина.

Изсушени

Тогава имат антиоксидантни свойства и подсилват имунната система. Научно е доказан ефектът им при атеросклероза, високо кръвно, предпазват от инфаркт.

След като се изсушат, те се смилат и от този прах се прави разтвор с вряла вода. Една чаена лъжичка от праха се залива с половин литър вода и се оставя за няколко часа, след което се прецежда и се пие три пъти дневно по 150-200 милилитра.

Настойка

За нея семките трябва да се залеят с чист спирт или ракия, или водка. Държи се на хладно, разклаща се, след месец се прецежда и после се пият по капка-две-три с храната.

Масло

В много държави то се консумира масово. Индустриално произведено се внася и у нас и го има по всички хипермаркети.

В домашни условия семките се сушат във фурна до 40-45 градуса, смилат се и се заливат с олио или зехтин. Оставят се на хладно за десетина дни, прецеждат се, оставят се за още няколко дни и се изгребва отделилото се на повърхността масло - то може да се пие по една лъжица дневно, става за салати, а някои го ползват и с козметична цел.

Според специалисти семките са по-полезни от самия плод

Още от столетия във Франция са ползвани за трудно зарастващи рани и скорбут, а днес ефективността им е напълно доказана заради съдържанието на протеини, въглехидрати и полифеноли, които са мощни антиоксиданти, освен това намаляват лошия холестерол.

В тях има още и линолова киселина, която помага за забавянето на възпалителни процеси.

Олиото е особено полезно, когато е студено пресовано. То е една от най-полезните мазнини, има най-висока температура на кипене измежду растителните масла - 225 градуса и е по-подходящо за пържене, защото и при тези високи температури запазва полезните си свойства. Подхожда за рецепти.