Петуниите, засадени във висящите кошници се поразвалиха и ни дадоха възможност да се разделим с тях и да ги заменим с есенни цветя. Висящите кошници имат своето запазено място в озеленяването на дома.

Красиво изглеждат по стрехите на верандата, в някои от ъглите на терасата, да се спускат от перголата или да украсяват изгледа от някой прозорец. За разлика от пролетта, сега през есента ги запълваме по-плътно, защото времето за развитието и нарастването на отделните растения е по-кратко.

Този сезон е наистина по-къс и някои хоби градинари смятат, че да засаждат есенни сандъчета или висящи кошници е излишно, но повярвайте, макар и за по-кратко време средствата и труда си струват. Цветята разсейват меланхолията и понякога тъгата на есенен дъждовен ден. Както и при контейнерите тук растенията, които избираме са сред хризантеми, циклами, калоцефалус /Calocephalus brownii/, ерики и калуни, бръшлян. Много колорит придават и соланума и капсикума и в тон със сезона на плодородието включваме и декоративни тикви.

Независимо от това,че се използва стар съд / в случая кошница/ с всяко ново засаждане е добре почвата да се сменя. Готов субстрат за саксийни или балконски цветя ще свърши добра работа. Добрият дренаж е много важен. При кошниците се постига лесно с продупчване на фолиото и два сантиметра керамзит на дъното.

В по-хладните дни на есента, поливането трябва да е рядко и съвсем в умерени количества.

Подбирането на растенията за висящите кошници е според индивидуалното виждане и чувство за композиция. Можете да направите есенна комбинация от циклами и калоцефалус. 

Сезонни контейнери

Съдовете, засадени с летните едногодишни растения с всеки изминал ден загубват своето очарование. Повечето едногодишни са вече в края на цъфтежа си или най-малкото пикът на цъфтежа им е преминал. В началото на есента е добре да ги освободите от попреминалите цветя, които са ни радвали през лятото и да ги засадите с нови растения, подходящи за есенно-зимния сезон. Добре е да ги изпразните от почвата, да ги почистите и дезинфекцирате и да запълните с нов почвен субстрат. Есента ни дава възможност за доста добър избор от растения и комбинацията от тях.

В есенния контейнер засаждайте по-плътно (отстоянието между растенията е по-малко), предвид на по-краткия сезон и не така интензивното нарастване на растенията. Можете да комбинирате растения със сходни изисквания към почва и поливане.

Есенният сезон ви предлага няколко класически комбинации от цветя които биха могли да бъдат изпълнени в много варианти. Хризантемата, брасиката, виолата, ериката /калуна/, капсикумът, цикламата, декоративните треви - това са хитовете на сезона.

Допълнени с други структурни растения / бръшлян, хойхера, лавандула, сантолина, евонимус, калоцефалус, дребни видове симфорикарпус, голтериа / се получават красиви цветни композиции.

Успешно и с добри декоративни качества са капсикума и соланума. Те разнообразяват текстурата, внасят цвят и усещане за богатството на есента и за удовлетворение от градинарството.

Умелото съчетаване на растенията по цвят и структура може да има прекрасни резултати Растенията, които са ефектни през есента и зимата в по-голямата си част се чувстват достатъчно добре в ограниченото пространство на контейнера, а и това е добро решение с оглед мобилността и възможността за по-добро запазване на растенията.

Изберете слънчево и закътано място

Разполагате есенните контейнери обикновено на слънчеви и закътани места, запазени от вятър и валежи.

Красиво изглеждат и няколко съда, които са поставени в група. Контейнерите могат да бъдат еднакви или да се различават по големина и височина.

Разполагаме ги на места, където ще можем да ги наблюдаваме през прозореца или близко до входна врата, на веранда, на места, на които ще може най-често да радват погледа ни.

Съдовете са от особено значение. Съществува голямо разнообразие от съдове като материали, форми и големини. Добре е да изберете подходящи за мястото, на което ще бъдат поставени, както и за растенията в които ще бъдат засадени.

Важно условие е да бъдат с добър дренаж, защото няма растение, което да се чувства добре в преовлажнена почва при ниски температури.

Подходящи са дървени сандъци, бурета, керамични съдове, както и пластмасови от издръжлив на атмосферни влияния материал за екстериорно засаждане.

Освен съдовете, разположени в градината и на веранди, тераси и балкони, есенните контейнери изглеждат прекрасно и на первазите на прозорците и балконите.

Билките в студа

Градинският чай, например, не е капризен в зимния сезон. Дори е доста издържлив. Той просто спира растежа си с първото застудяване и заспива зимен сън.

Розмаринът е многогодишно растение, което трябва да бъде защитено от студа навън или да се прибере в дома на стайна температура.

Мащерката е доста издръжлива. Тя също, подобно на градинския чай, изпада в състояние на сън и през пролетта се съживява сама.

Магданозът на всеки две години издържа на слана. Хубаво е да го покриете в студените нощи.

Ментата е също едно от непретенциозните растения. Нужно е само да я подрежете и да я оставите да зимува.