Или как да накараме пролетните видове да разцъфтят на Коледа?

Форсирането на луковици или провокирането на едно цвете да разцъфти в нетипичен за него период крие в основата си поредица от лъжи.

Естествено, от една страна тези манипулации водят до удивителни резултати. Например, пролетта да дойде 2-3 месеца по-рано. Но, от друга страна, форсажът крие редица опасности за луковиците, а и доста голям процент от опитите пропадат.

Различните видове луковични цветя се форсират по различен начин в зависимост от необходимостта от студ. Затова са обособени две в отделни групи.

Първата е форсаж чрез изкуствена яровизация. Втората включва топлолюбиви луковични цветя. Такъв е амарилисът, например.

Здрава и правилно подготвена луковица би трябвало да цъфне до 5-6 седмици. Тоест, ако искате цвят около Коледа, трябва да заложите луковици около началото на месец ноември.

По интересна и трудоемка е технологията при първата група. Затова ще я опишем подробно. Времето за залагане на луковици за форсаж ще дойде скоро.

Подгответе се.

Как се “лъжат” луковици?

Правила при форсиране

1. Луковиците трябва да бъдат здрави, едри и за предпочитане от ранни сортове. Подходящи за форсаж са нарциси, лалета, мускари, минзухари и много други.

2. Засаждането става в периода от септември до ноември.

3. Някои луковици (хиацинт, нарцис, минзухар) позволяват отглеждане само във вода. Този метод доста често се проваля, защото луковиците загниват. За да не се случи, особено е важно нивото на водата да няма допир със самата луковица, а само с корените.

4. Почвеният субстрат да е лек и водопропусклив. Препоръчителната комбинация е градинска почва, мъх или перлит и вермикулит или пясък в равни съотношения.

5. Луковици от един вид и сорт се засаждат заедно по 1,3,5 или повече в кръгъл съд. В крадрат или правоъгълник бройката е 2,4,6 и т.н. Не бива луковиците да са много дълбоко или да се допират. Не се препоръчва миксиране на видове и сортове, защото може да се разминат периодите на цъфтеж. Зависи и каква е целта.

6. Луковицата има дънце (от него се развиват корените). То трябва да е в субстрата. От острата част ще се развият листа, цветоносни стъбла и цветове. Желателно е растежната точка да не се покрива със субстрат.

7. Луковиците не се нуждаят от подхранване при форсаж.

Тайната е в студа, но не и под нулата

Времетраенето е различно

Различните луковични растения имат нужда от различен период на студ. Същото важи и за времето, което отнемат растежът и продуцирането на цветове.

В градината не можем да контролираме температурите през зимата. Яровизацията там протича по естествен начин. Тя представлява процес на натрупване на ниски температурни суми. Те от своя страна променят химичните процеси в луковицата, които я подготвят за вегетация. Бързото развитие на стъбло и листа, а в последствие на цветове е пряко свързано с температурата и влагата.

През пролетта с покачване на температурата все повече растения се събуждат. Тоест ние трябва да имитираме зима. Най-лесно това става с помощта на хладилник или студено и тъмно помещение (изба, мазе, землянка и др.).

Обърнете внимание! Температурата не бива да пада под нулата.

Сроковете при форсаж са ориентировъчни и много зависят от условията на средата.

Правилни грижи - по-дълъг цъфтеж

Може да си направите график

Narcissus papyraceus е нарцис, който в чужбина се използва най-често за форсаж след амарилиса.

Луковиците се аранжират в най-различни съдове с декорации като камъчета или стъклени перли, мъх, клонки, цветни пясъци и др. Белите цветчета се отварят 3-5 седмици след засаждането, а цъфтежът продължава между 4 и 6 седмици. Една луковица дава няколко цветоноса, а на всеки един има много цветчета.

Простата сметка показва, че ако нарцисът се засади в началото на ноември, цъфтеж може да се очаква в началото на декември. А при правилни грижи той ще продължи до нова година, че и след нея. Времето и планирането играят важна роля, но също толкова важни са и условията на отглеждане. “Излъганите” луковици ще цъфтят по- дълго, ако в помещението е хладно и светло. Не бива да се допуска пресъхване на субстрата. 

Ориентировъчни срокове за отделните растения

15 седмици зима са необходими на минзухарите, за да протекат необходимите химични процеси в луковиците и да се подготвят за цъфтеж. А когато мнимата пролет дойде, цветовете се разтварят след 2-3 седмици. Това прави 17-18 седмици общо. Цъфтежът продължава около седмица.

Хиацинтът има нужда от 12 до 15 седмици ниски температури за да се подготви за цъфтеж. Цветове се очакват 2-3 седмици след “пролетното пробуждане”. Цъфтежът може да продължи около 2 седмици, а ако луковиците са достатъчно охранени, се очаква и втори цъфтеж.

Мускарите имат горе долу същите изисквания - 13 до 15 седмици студ и 2-3 седмици до цъфтеж. Той обаче е по- кратък.

Нарцисите и лалетата са за по-търпеливите. Яровизацията отнема между 15 и 17 седмици, което с растежа и оформянето на цветове прави общо 20 седмици докато се постигне желаният резултат.

Дали чакането си заслужава, преценете вие. Но помислете, ако пролетта идваше по-рано, та дори и в една малка саксия, зимата щеше да е по-цветна и кратка.