И още факти, които може да не знаете
Отлагането на гроздобера дори и със седмица винаги дава своето отражение на добива.
Когато има влага - пада градусът на гроздето.
При по-късно прибиране - се повишава захарността, но в същото време гроздето съхне.
Да се знае, че и след прибирането на гроздето фотосинтезата в лозовите листа продължава - част от образувалите се органични вещества се отлага в кордоните, стъблото и в корените на главината като резервна храна.
Друга част отива за по-доброто узряване на пръчките. Това е важно за тяхната устойчивост на ниски температури през зимата.
Листата фотосинтезират интензивно и през октомври. Пазете от ранните есенни слани, ако можете. Те причиняват преждевременно окапване на листата, преустановяване на нормалното узряване на пръчките и начало на запасяване с резервни вещества.
Коментари