И още факти, които може да не знаете

Отлагането на гроздобера дори и със седмица винаги дава своето отражение на добива.

Когато има влага - пада градусът на гроздето.

При по-късно прибиране - се повишава захарността, но в същото време гроздето съхне.

Да се знае, че и след прибирането на гроздето фотосинтезата в лозовите листа продължава - част от образувалите се органични вещества се отлага в кордоните, стъблото и в корените на главината като резервна храна.

Друга част отива за по-доброто узряване на пръчките. Това е важно за тяхната устойчивост на ниски температури през зимата.

Листата фотосинтезират интензивно и през октомври. Пазете от ранните есенни слани, ако можете. Те причиняват преждевременно окапване на листата, преустановяване на нормалното узряване на пръчките и начало на запасяване с резервни вещества.

И след прибирането на гроздето фотосинтезата в лозовите листа продължава
И след прибирането на гроздето фотосинтезата в лозовите листа продължава