Съветите на консултанта д-р инж. техн. Николай Бакалов

Време е отлично да се измият и подготвят винарските съдове и винарската техника, защото хигиената във винарските изби е по-важна дори и от качеството на гроздето.

Наличието на плесени и оцетнокисели бактерии може да причини на новото вино вкисване и непоправими повреди във вкуса и аромата.

Винарските съдове дървени или пластмасови, трябва да се дезинфекцират и да се унищожат оцетнокиселите бактерии и други вредни микроорганизми, намиращи се в тях.

Измиват се със сода за бъчви (т.нар. калцинирана сода или натриев карбонат). Прави се 7,5 до 10% разтвор на сода в много гореща вода - 1 кг сода се разтваря в 10 до 15 литра вряща вода, след това с твърда четка с дълга дръжка се измива внимателно.

Калцинираната сода не е така опасна, както сода каустик, но все пак е необходимо да се сложат гумени ръкавици, а на очите предпазни очила.

След като се измият внимателно, съдовете се оставят за около час, за да може содата да унищажи всички бактерии, плесени и други вредни микроорганизми.

Винарската техника се измива по същия начин - гроздомелачка, ронкачка, винарска преса, помпа и др.

Отворените дървени съдове като каци се измиват по същия начин, но към бъчвите трябва да сме по-внимателни.

Те се напълват с разтвор на сода, запушват се добре със силиконова, гумена или в най-лошия случай с дървена тапа, обвита с мек плат и се разклащат напред и назад, за да може содата да облее цялата вътрешна повърхност.

Тази операция се повтаря няколко пъти в продължение на 1 час. След това бъчвата и другите винарски съдове и техника се измиват обилно с вода.

За бъчвите е добре първото изплакване да е с топла вода, а второто и третото със студена, докато се провери, че тя няма лугав вкус на сода.

Помещението, в което се прави и съхранява виното да се почисти, да се измие пода с почистващ препарат и след това със студена вода, а стените и тавана да се варосат.

Хигиената е най-важното изискване за производство на здраво вино, защитено от болести.

Не може всяка бъчва да е все нова, но поддръжката на по-старата е много важна операция
Не може всяка бъчва да е все нова, но поддръжката на по-старата е много важна операция