Ще бъде подходящо за прибиране на реколтата от слънчоглед и царевица

Драгомир Атанасов агрометеоролог

Относително топлото и сухо време през изтеклия период, ще претърпи промени през следващия седемдневен срок с понижение на температурите.

През първата половина от периода условията ще са подходящи за продължаване жътвата на узрелите посеви от слънчоглед и късни хибриди царевица, за прибиране на продукцията от зеленчукови и овощни култури.

На места в Западна България е възможно да се създадат условия за слани.

Ще продължават предсеитбените обработки на полетата предвидени за зимни житни култури и внасянето на азотни, фосфорни и калиеви минерални торове.

В средата на периода се очакват валежи и относително ниски температури, което е закономерно, предвид настъпването на астрономическата есен.

Прогнозираните, не много обилни, валежи ще подобрят условията за провеждане на по-качествени предсеитбени обработки на почвата.

През периода започва да тече оптималният арготехнически срок за сеитба на пшеницата.

За ограничаване разпространението на редица болести пренасяни чрез семената, се извършва обеззаразяване на посевния материал от пшеница и ечемик с фунгициди срещу видовете главни (твърда и праховита главня), срещу кореново гниене. Използват се някои от регистрираните препарати (витавакс 200 ФФ, ламадор 400 ФС, юнта Куатро).