Един от най-честите проблеми при отглеждането на растения с видоизменени корени, каквито са изброените (куркума, сиамско лале, джинджифил) е загниването на ризомите. Гниенето се получава в следствие от преполиване, задържане на вода или заразен почвен субстрат.

Превантивни мерки са добър дренаж и качествена почвена смес. При наличие на загниване се препоръчва засушаване и третиране с фунгицид. Последна, отчаяна стъпка при заболяване е изрязване на заразените коренища и смяна на почвата. Третирането с фунгицид в такъв сличай е задължително.

Растенията от семейство Джинджифилови рядко страдат от болести. Листната маса може да бъде засегната от петна или пригори, но те са причинени от слънчеви изгаряния или сух въздух. Оптимизиране на факторите на средата ще реши проблема при младите листа.

Насекомите, които могат да нападнат джинджифила и куркумата са въшки и акари. Симптомите на нападение от акари са светли петна по листата подобни на убождане с игла, обезцветяване на участъци от листната петура, както и поява на нежна паяжина предимно по младите листа. Акарите обитават предимно долната повърхност на листата.

Борбата с тях и с въшките се води чрез биологични или химични препарати, както и чрез механично почистване на листата с влажна кърпа. (ХФ)

Проблеми при отглеждането