Новото поколение кръгли сламопреси Fendt Rotana предлагат на фермерите дълговечни ролбали

 Постига се по-висока плътност, значително се увеличава пропускателната способност на машината

Fendt Rotana е първият представител на новото поколение рулонни сламопреси на Fendt. В бъдеще той ще замени досегашните сламопреси Fendt 1125 F, 2125 F и 2125 F Profi. На Деня на полето на Fendt, състоял се във Ваденбрун, Германия компанията представи новата серия, включваща сламопреса с фиксирана камера Rotana 130 F и комбинираните сламопреси с опаковане Rotana 130 F Combi и Rotana 160 V Combi.

Иновативна технология на пресоване

Новата концепция на задвижването на Fendt Rotana прави тези машини изключително дълговечни и осигурява по-добро предаване на усилието от редуктора към пресоващите валци. Главното задвижване е реализирано посредством две вериги. Това осигурява по-равномерно разпределение на усилието и по-добра защита на задвижването от износване.

Как се постига необходимата плътност на рулона

При всички нови модели с фиксирана камера Fendt Rotana пресоващите валци са разположени по нов начин, а диаметърът им е намален до размера на отвора за натоварване на камерата. Новото разположение на валците осигурява по-ефективно обръщане на рулона, като позволява да се постигне по-високата му плътност, както и значително увеличава пропускателната способност на машината. Допълнително е поставен датчик, надеждно определящ равномерната плътност на рулона. Когато до завършването на формирането на рулона остават 30%, индикатор на терминала позволява на оператора да постигне по-равномерна форма на рулона. Той вижда как да се движи по оптимална траектория по откоса.

Нов дизайн, нови принципи на управление

За новото поколение рулонни сламопреси е създаден и нов дизайн. Благодарение на възможността за пълно отваряне на двата странични панела, собствениците на Fendt Rotana получават много по-добър достъп до вътрешните части на машината.

Освен това управлението на сламопресите сега може опционално да се осъществява през ISO-BUS и терминалите E-Link Control и E-Link Pro.

Системата Rotana осигурява надеждно подаване на всеки рулон от пресоващата камера към масата за опаковане. За предпазване от изместване на рулона при работа на наклонени терени са предвидени подвижни странични елементи. Освен това, ъгълът на наклона на основната камера може да се намалява с 8 градуса, което позволява допълнително да се увеличи стабилността при работа на наклони.

Комбинираната сламопреса позволява на оператора да работи максимално гъвкаво - ролбалите могат да се опаковат или да се разтоварват неопаковани.

Всички комбинирани сламопреси Rotana имат в стандартен вариант устройство за предварително натягане на найлона, като операторът може да избере един от три варианта в зависимост от качеството на найлона.

За осигуряване на сигурна защита на рулоните и опаковачния найлон при разтоварване се предлагат два варианта за поставяне на кръглите бали. При първия рулоните внимателно се поставят на земята с помощта на специална подложка. При втория балата се поставя върху предната й страна.