Любопитно е за желаещи да опитат домашна алкохолна напитка по руски стари рецепти

Най-важните съставки в производството на т.нар. руска “брага” са пресована мая, вода и захар.

Хората са свикнали с обикновена мая, но вече се използват и специален вид дрожди. При тях трябва да се спазват инструкциите на производителя, защото дрождите от различни фирми могат да имат свои собствени характеристики, които са отразени в технологичния процес и те трябва да бъдат взети под внимание.

По съвет на руските домашни производители на алкохол, за да ферментира смес в количество от 30 литра, са нужни 6 кг захар, 100 грама суха алкохолна мая (500 г пресована), 23 литра вода. В резултат на това трябва да се получи разтвор, съдържащ 11,8% алкохол.

Водата трябва да се загрее до температура 30-32 градуса, смесена в съд със захар. Първо се изсипва захарта, след това постепенно се излива вода и се разбърква, за да се получи хубав разтвор. Съдът да е по-голям, така че да има място за ферментация.

По друга рецепта в 12 литра затоплена до 37-38 градуса вода се добавят 3 кг захар и 100 г пресована мая.Смесва се, затваря се добре и се оставя на топло място. След 5-7 дни е готово за дестилация.

Рецептата е от руски майстори и се отнася за т.нар. руска домашна бира, която и днес много любители си произвеждат.

За любителите на традиционна руска водка ще бъде интересно да научат и как се подготвя основата по стара рецепта на базата на съставките пшеница и захар.

В този случай не използват мая, защото ферментацията се дължи на работата на дивите дрожди по повърхността на зърнените и други култури. 

Така по стара руска рецепта правят “брага” от пшеница
Така по стара руска рецепта правят “брага” от пшеница