При по-масова поява на въшки се препоръчва третирането на пчелните семейства с нафталин й камфор, съветват от beehoney-bg.eu.

За тази цел три вечери поред на дъното на кошерите се постила хартия и върху нея се наръсва по 15—20 г нафталин. На сутринта хартията се изважда и падналите върху нея упоени въшки се унищожават. При използване на нафталин дозата му не трябва да бъде по-голяма, защото може заедно с въшките да пострадат и пчели.

Затова се препоръчва първоначално да се опита с по-малки дози и след това дозата да се увеличава. Със същата цел кошерите може да се опушат вечер с тютюнев дим, който се получава при изгаряне на малко тютюн в пушалката, с която се вкарват едно-две кълба в кошера.

Някои специалисти препоръчват за борба с пчелната въшка семействата да се третират с тимол. Тимолът се използва чрез изпарение. За тази цел се поставя в марлена торбичка по около 60 г и се закачва в кошера за изпаряване в продължение на около 2 часа или се изгаря в количество около 2 г на семейство, като се поставя също в пушалката.

И при използването на тимол обаче има опасност за умъртвяване на пчели, ако не се спазят дозите и ако условията не са подходящи. Третирането обикновено се прави при температура на околната среда към 18°С. И тук при всеки отделен случай трябва да се направят предварителни изпитвания върху отделни семейства и след това да се приложи към всичките.