Огнище на АЧС при диви свине в Южна Белгия

14 септември 2018
Животновъдство
0
4455
Няма снимка
Снимка: Sud info
 

Белгийската федерална агенция за безопасност на хранителната верига (FASFC) потвърди огнище на африканска чума по свинете (АЧС) при две диви свине край белгийското село Етал в южната провинция Люксембург (област Валония). Селото се намира на място, където се пресичат много граници. То е на около 20 км от френската граница, както и на 20 км от границата с Люксембург. Германската граница е 65 км.

Инфекцията е открита чрез редовни изследвания при диви свине. Белгийските власти предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на вируса. Тези мерки включват отстрел на диви свине в района, където е открита инфекцията.

Не е ясно докъде е стигнал вирусът на АЧС в Южна Белгия. Най-близкото известно място за съществуването на вируса сред дивите свине е около Злин в Източна Чехия. Това е на около 1000 км на изток.

Няма заразени свинеферми в района. В Белгия е регистрирана африканска чума по свинете през 1985 г. и досега не е имало регистрирано огнище на АЧС.

В съседната Холандия, само на 150 км северно от мястото, където е открита болестта, министърът на земеделието Карола Шутен реагира бързо. Това е сериозна ситуация за Белгия. За да поддържаме риска за Холандия възможно най-нисък, ще наблюдаваме непрекъснато ситуацията и ще проверим дали всички предприети предпазни мерки са достатъчни, каза Шутен..

Превозни средства, които транспортират свине от страни, в които има свинеферми с АЧС, ще бъдат допълнително дезинфекцирани на границата. Освен това в Холандия започва интензивно наблюдение на популацията на диви свине.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3915
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че продължава засиленият надзор на птицевъдните обекти заради 26-те потвърдени огнища на инфлуенца по птиците в 5 административни

10521
0

Италианката Федерика Граси публикува в The Sun снимки на цяло стадо алпийски кози, които безстрашно се катерят по отвесната стена на язовира Diga del Cingino в района на Пиемонт.

8496
0

Качествата му на здравословна храна са признати от Световната здравна организация, Юнеско го определя като нематериално наследство на човечеството Жени Владинова За едно общество с нарастваща

10116
0

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

6786
0

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Още от Фермер
243
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

765
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

7794
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

2907
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

1791
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Икономиката, демографската политика и доходите - това ще са приоритетите на току-що избрания вицепремиер Марияна Николова. Това обяви тя на пресконференция в Народното събрание. "Аз съм майка. По отношение на майките на деца с увреждания влиза важно законодателство", подчерта тя. Ще проведе поредица от срещи с работодатели, браншови организации,

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен порядък предложението за създаването на програма за космически туризъм, което ще бъде обсъдено на 10 декември, предаде ТАСС. Ако то бъде одобрено, планът ще бъде представен на вниманието на директора на НАСА Джим Брандънстайн.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа