За подхранване - инвертиран или гъст захарен сироп

13 септември 2018
Пчеларство
0
7794
Няма снимка
Предимството на инвертирания захарен сироп е, че не изтощава физиологически пчелите и не кристализира през зимата.
 

Приготвяне на инвертиран захарен сироп:

Продукти: 75 кг захар, 21 л гореща вода, 7-8 кг. чист нектарен мед.

Захарта и горещата вода се разбъркват донре. Добавя се меда. Сместа се разбърква 2-3 пъти дневно. Съхранява се при температури 30-35°С. Използва се след 8-12 дни.

Предимството на инвертирания захарен сироп е, че не изтощава физиологически пчелите и не кристализира през зимата.

Забележка: Количествата може да са други, но съотношението на продуктите трябва да се запази. (Източник "Уроци по пчеларство", автор Боян Първулов)

Други източници препоръчват подхранване с гъст захарен сироп в съотношение 2:1 (захар:вода). На всеки 1 кг захар в готовия, охладен сироп се добавя 1/2 ч. лъжичка (3 г.рама ) обикновен оцет. Инвертирането на сиропа с киселина крие рискови фактори, поради което трябва да се подхожда внимателно към дозирането на киселината. В по-големи количества киселината пречи на действието на ензима инвертаза, поради което значителна част от захарозата на сиропа остава неинвертирана. (Източник Пчеларски вестник, "Есенно запасяване с храна", Илиян Костадинов).

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1683
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

7083
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

3591
0

Някои параметри на интериора на пчелните гнезда имат за пчелите, напочнят специалистите от beehoney-bg.eu и обясняват защо. Относно непрекъснатостта на пчелната пита В естествените жилища на пчелите

13023
0

Конструкцията на корпусните кошери, използвани у нас, а и в целия свят, са много разнообразни. Интериорът на корпусите им задължително трябва да бъде приспособен към биологията на пчелите.

34587
0

Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите,

Още от Фермер
216
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

684
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

7128
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

2700
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

1044
0

Семейството на Елка и Атанас Атанасови вече повече от 20 години успешно стопанисва „Карнобатплод“ АД. За успеха на консервената фабрика в малкия град те се грижат заедно с техните синове.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Унгарското правителство изключва възможността за екстрадиция на бившия македонски премиер Никола Груевски в Македония. Това съобщи днес унгарският министър на правосъдието Ласло Трочани, цитиран от ТАСС. Той не може да бъде изпратен в страна, в която го преследват, каза Трочани пред унгарска телевизия.

Работилият 13 г. като журналист във вестник "24 часа" Павел Колев ще е новият силен човек в "Левски". Собственикът на клуба Спас Русев е убедил заместник изпълнителния директор на футболната ни централа да поеме цялата власт на стадион "Георги Аспарухов", съобщава "Спортал". Колев ще заеме позицията на Красимир Иванов.

Със 116 гласа "за и 62 "против" (всички присъстващи от БСП и ДПС) Народното събрание току-що освободи Валери Симеонов и избра Марияна Николова за вицепремиер. "Къде е Волен?", попита от трибуната Иван Ченчев от БСП, след като не гласува нито един от 8-те депутати на "Атака".  Николова присъства в пленарната зала през целия 4-часов дебат.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа