Соргото - "камилата" на въглехидратните фуражи

13 септември 2018
Животновъдство
0
3780
Няма снимка
Тегловното заместване на 50 и 75% от царевицата със сорго в смеските за угоявани свине, балансирани по съдържание на обменна енергия, протеин и лизин, не оказва съществено влияние върху приемането на фуража и разхода на смески и хранителни вещества за създаването на 1 кг прираст
1 2
 

Зърнопроизводителите го избягват, защото нямат сигурен пазар

През последните години към царевицата, пшеницата и ечемика, които са основни компоненти при производството на комбинираните смески за свине, се добавя и соргото.

Зърнените култури са основният източник на енергия при храненето на свинете. От общото количество на изхранваните фуражи те представляват 70-80% и осигуряват около 90% от енергията, 70-75% от протеина и 50-60% от лизина в смеските.

Съставът и хранителната им стойност до голяма степен се определят от вида, сорта, условията и технологията на отглеждане, време на прибиране, продължителност и начин на съхраняване и др. Соргото е културно растение, намерило широко приложение в засушливите райони на Азия, Африка и Америка.

Соргото е пета по значение култура в света

Отглежда се върху площ от 44 млн. хa, от които 24 млн. хa в Африка (Етиопия, Мали, Нигерия, Судан), 12 млн. ха в Азия (Китай, Индия, Пакистан, Тайланд), 3,5 млн. ха в Централна и Южна Америка, 3,1 млн. ха в САЩ, и 0.5 млн. хa в Австралия. Най-големи производители на сорго са САЩ с 11,5 млн. т, Нигерия с 10 млн. т, Индия със 7.8 млн. т и Мексико с 5.9 млн. т, следвани от Китай, Аржентина, Судан и Австралия.

В Европейския съюз производството на сорго е около 600 хил. т

В Европа най-големи производители са Франция, Италия, Испания, Унгария, Румъния, Русия. Соргото се нарежда сред първите десет култури и има значение като фуражна култура в страни и райони с преобладаващ сух климат.

Големите предимства на соргото пред царевицата

Първото - отглежда се без напояване. Поради голямата сухоустойчивост в райони с високи температури и малко валежи то е много по-сигурна култура от царевицата и дава по-високи добиви.

При неполивни условия от него се получават 600-800 кг зърно от декар, а при поливни - 900 кг. Като се имат предвид засушаванията през последните години и прогнозите, че те могат да продължат, отглеждането на сорго за зърно и включването му в смеските и дажбите за свине заслужава по-голямо внимание. По тази причина през последните години то е било обект на значителни изследвания.

Защо соргото е пълноценна храна

И то за всички видове животни и домашни птици.

По обобщени данни в 1 кг от него се съдържат 13.96 МДж обменна енергия, 96 г суров протеин, 2,34 г лизин, 0,44-0,50 г калций и 2,96-5,50 г фосфор. Съдържанието на протеин и влакнини е по-високо от това на царевицата, а на мазнини по-малко. В сравнение с царевицата, която има 3603 ккалl/кг, соргото съдържа повече смилаема енергия - 3941 ккал/кг

По количество на аминокиселините не отстъпва много на царевицата, но има по-малко лизин. Няма каротин и е богато на оксиданти и витамини. По съдържание на минерални вещества не се различава много от останалите житни култури. Но като цяло те не са достатъчни да задоволят нуждите на прасетата от тях.

Сортовете с кафяв цвят на зърното имат горчив вкус и сравнително голямо количество феноли и танини. Отглежданите съвременни фуражни хибриди са със светъл цвят и не съдържат феноли и танини.

Сортовете сорго без танин могат да се включват неограничено в дажбата на свинете, а с танин се дават до 20% при малките и до 40% при възрастните и свинете за угояване.

За оптимален резултат смилайте зърното при размер от 2 милиметра

Така се повишава усвояването на аминокиселините

За зърната на соргото има същите изисквания като тези на царевицата. Размерът на парчетата сорго е по-важен в производството на храна за домашни птици

Прекомерното смилане на зърната на соргото може да причини кръстосване на химични връзки и да намали количеството налични хранителни вещества.

Обърнете внимание, че смилането на сорго при размер от 2 мм увеличава степента на смилаемост на основните аминокиселини в сравнение със смилане от 4 мм. А те са от значение във фуражите за животни.

Разнообразието от цветове и видове на зърното от сорго е много важно. Със соргото фермерите разполагат с широка гама зърна, от които да изберат за техните животни.

Разнообразие на зърното от сорго

Защо производителите на животински фуражи предпочитат царевицата, а не соргото? Липсата на сорго за зърно на пазара създава риск от недостиг. Затова трябва да се произвежда повече, за да подсигури фуражното производство.

Специалистите по хранене и производителите на животински фуражи се съгласяват, че соргото, със своите доказани качества, има своето място в животинските фуражи. Освен това при включване на сорго в дажбите могат да бъдат спестени разходи като същевременно се запази високото ниво на хранителните качества.

От друга страна, основното притеснение на производителите на животински фуражи е липсата на сорго за зърно, което създава риск от небалансирани дажби

Както обикновено, нуждите на дажбите се изчисляват за цялата година и количеството налично сорго за зърно не е достатъчно. Затова, за момента, соргото се прилага по-малко във фуражите, отколкото царевицата.

Изводите: трябва да произвеждаме повече сорго и да подсигурим сектора с оптимален баланс за ползване. Защото зърното от сорго има доказани положителни хранителни стойности.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3348
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че продължава засиленият надзор на птицевъдните обекти заради 26-те потвърдени огнища на инфлуенца по птиците в 5 административни

9477
0

Италианката Федерика Граси публикува в The Sun снимки на цяло стадо алпийски кози, които безстрашно се катерят по отвесната стена на язовира Diga del Cingino в района на Пиемонт.

8082
0

Качествата му на здравословна храна са признати от Световната здравна организация, Юнеско го определя като нематериално наследство на човечеството Жени Владинова За едно общество с нарастваща

9801
0

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

6741
0

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Още от Фермер
1854
0

Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна,

486
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

2394
0

Средствата са заделени за водоснабдяване по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на

522
0

Това следва от последните данни на анализаторите за реколтата през настоящия сезон. ЕС може да увеличи вноса на рапица през 2018/19 година до 4,34 млн. тона спрямо 4,24 млн.

2511
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

България ще е в трета урна за жребия за евроквалификациите за първенството през 2020 година. Това стана ясно след последните мачове от Лигата на нациите. Ето и разпределението: Водачи на групи: Швейцария, Португалия, Холандия, Англия, Белгия, Франция, Испания, Италия, Хърватия и Полша; Втора урна: Германия, Исландия, Босна, Украйна, Дания, Швеция,

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

“Има такова шоу” се казва представлението, което ще бъде показано на 12 декември. На сцената ще излезе националният отбор по художествена гимнастика. Зрителите ще видят също и акробатични номера от националите по акробатика и скокове на батут. Робева е включила в шоуто още националните ни отбори по спортна аеробика,

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа