Карлота - първата германска крава с пожизнена млечна продуктивност от 200 000 кг

12 септември 2018
Животновъдство
0
4527
Няма снимка
Кравата Карлота Снимка: Mareike Wollert
 

Тази седмица германската крава Карлота от стадото на Държавния институт по земеделие и градинарство (Landesanstalt fur Landwirtschaft und Gartenbau - LLG) в Иден, федерална провинция Саксония-Анхалт, постигна пожизнена млечна продуктивност от 200 000 кг, съобщава Top agrar. Карлота - порода Холщайн, е родена на 7 ноември 2001 г. Досега е родила 13 телета, от които 5 женски. В момента отново е бременна.

На 13-а лактация изключителната крава достига пожизнена продуктивност от 200 000 кг мляко (с 3,73% мазнини и 3,08% протеин), което съответства на средна дневна млечност от 32,6 кг. Карлота се отличава с ясно изразено социално поведение и е част от "умните" животни в стадото: отива към хранителната пътека, когато е свободна, и внимателно си избира фуража. Баща й е Скайуокър. Две нейни дъщери и млади говеда са част от настоящото стадо. Всички нейни дъщери, които вече не са в стадото, са реализирали най-малко 6 лактации и 100 000 кг мляко.

Последното отелване на Карлота е на 14 април 2017 г. Първата й лактация е с 11 321 кг мляко, а най-добрата й лактация е четвъртата - с 15 681 кг. По време на настоящата лактация Карлота дава 11,544 кг мляко с 3,5% мазнини и 3,25% протеин. Дневният й млеконадой е около 32 кг.

В стадото на Института се отглеждат 400 крави  немски Холщайн. Средната пожизнена млечност на кравите в стадото през последните 6 години е 55 000 кг.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3924
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че продължава засиленият надзор на птицевъдните обекти заради 26-те потвърдени огнища на инфлуенца по птиците в 5 административни

10539
0

Италианката Федерика Граси публикува в The Sun снимки на цяло стадо алпийски кози, които безстрашно се катерят по отвесната стена на язовира Diga del Cingino в района на Пиемонт.

8514
0

Качествата му на здравословна храна са признати от Световната здравна организация, Юнеско го определя като нематериално наследство на човечеството Жени Владинова За едно общество с нарастваща

10125
0

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

6786
0

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Още от Фермер
261
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

828
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

8235
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

3114
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

1854
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Икономиката, демографската политика и доходите - това ще са приоритетите на току-що избрания вицепремиер Марияна Николова. Това обяви тя на пресконференция в Народното събрание. "Аз съм майка. По отношение на майките на деца с увреждания влиза важно законодателство", подчерта тя. Ще проведе поредица от срещи с работодатели, браншови организации,

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен порядък предложението за създаването на програма за космически туризъм, което ще бъде обсъдено на 10 декември, предаде ТАСС. Ако то бъде одобрено, планът ще бъде представен на вниманието на директора на НАСА Джим Брандънстайн.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа