Повече млечна суровина в ЕС през първата половина на годината, България - с ръст от 13,4%

12 септември 2018
Животновъдство
0
2304
 

Европейските фермери са произвели увеличени количества мляко през първата половина на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година. Според Еврокомисията количеството млечна суровина, доставена в млекопреработвателните предприятия, възлиза на 80,98 млн. т за периода януари-юни. Това е с около 1,47 млн. т или с 1,8% повече в сравнение с първата половина на 2017 г.

Трябва да отбележим, че през първите месеци на 2017 г. действа програмата за доброволно ограничаване на млекопроизводството, припомня Top agrare.

В 18 държави-членки на ЕС млекопроизводството се е увеличило в сравнение с първата половина на 2017 г., в 2 държави остава практически непроменено,а  в 8 държави производството на мляко намалява.

Според данни от Брюксел регистрираният добив на мляко е особено силен в България - увеличението е с 13,4%.

Люксембург и Румъния също имат относително високи темпове на растеж от съответно със 7,9% и 7,3%.

Германия - най-важният евромлекопроизводител,  отчита увеличение на млечната суровина от 531 500 т (3,3%) - до 16,60 млн. т.

Във Франция - вторият по мащаби млекопроизводител в ЕС, също е с увеличена суровина - с 1,5% до 12,92 млн. т.

От януари до юни 2018 г. ирландските млекопроизводители (които миналата година значително увеличават производството си) доставят толкова млечна суровина на млекопреработвателните предприятия, колкото през същия период на предходната година. Същото важи и за словашките млекопроизводители.

От друга страна по-малко мляко е издоено в Унгария, Холандия, Малта, Швеция, Гърция и Латвия, където производството е намаляло между 1,3% и 2,1%. За сравнение по-малко е намалението в Литва - с 0,5%, а в Хърватия - с 3,0%.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
3924
0

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че продължава засиленият надзор на птицевъдните обекти заради 26-те потвърдени огнища на инфлуенца по птиците в 5 административни

10539
0

Италианката Федерика Граси публикува в The Sun снимки на цяло стадо алпийски кози, които безстрашно се катерят по отвесната стена на язовира Diga del Cingino в района на Пиемонт.

8514
0

Качествата му на здравословна храна са признати от Световната здравна организация, Юнеско го определя като нематериално наследство на човечеството Жени Владинова За едно общество с нарастваща

10125
0

Австралия е най-големият износител на козе месо в света. Но износът на живи кози е намалял от 88 897 глави през 2014-2015 г. до 16 578 глави през миналата финансова година,

6786
0

От няколко години две кози "косят" тревата в труднодостъпните места на градините на Тюйлери край Лувъра в Париж. Там има много стръмни места, в които не може да се използва никаква косачка.

Още от Фермер
252
0

Днес министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представя на редовното заседание на правителството годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2018 г.

810
0

През нощта валежите ще са повсеместни, значителни в източната половина от България, а в северозападните райони дъждът ще преминава в сняг. Утре от запад валежите ще започнат да отслабват,

8082
0

Дори и най-изисканият гастроном ще хареса вкусното и необичайно ястие от пилешки воденички. Приготвени по тази рецепта, те са крехки, с интересен, изразителен вкус.

3024
0

Дукена Жолева През невегетационният период признаците на гъбната болест се наблюдават по узрелите леторасти. Кората в основата на първото и второто междувъзлие е побеляла и покрита с малки черни

1818
0

Един от биологически важните параметри е разположението на восъчните пити, напомнят специалистите от beehoney-bg.eu. Обикновено разположението е паралелно във вертикална плоскост.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Икономиката, демографската политика и доходите - това ще са приоритетите на току-що избрания вицепремиер Марияна Николова. Това обяви тя на пресконференция в Народното събрание. "Аз съм майка. По отношение на майките на деца с увреждания влиза важно законодателство", подчерта тя. Ще проведе поредица от срещи с работодатели, браншови организации,

Бизнесът предвижда догодина да се вдигнат средните заплати с поне двуцифрено число. "През последните две години имаме двуцифрен ръст на средата работна заплата. Тази тенденция ще се запази и през следващата година" каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща на работодателите и синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Консултативният съвет към американското космическо ведомство е приел в предварителен порядък предложението за създаването на програма за космически туризъм, което ще бъде обсъдено на 10 декември, предаде ТАСС. Ако то бъде одобрено, планът ще бъде представен на вниманието на директора на НАСА Джим Брандънстайн.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа