Отново ръст в цената на зърното

11 септември 2018
Агробизнес
0
2547
 

Вчера на световните пазари се възстанови нетната цена на зърното - фундаменталните фактори взеха връх пред техническите.

В навечерието на доклада на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/, търговците очакват Русия да не е в състояние да изнесе повече от 30 млн тона пшеница.

В допълнение Австралийското бюро по земеделие ABARES публикува оценка на производството на 19,1 млн тона пшеница, поради силен недостиг на почвена влага в източната част на страната.

Друг фактор за подкрепа е закупуването на 1,5 млн тона фуражен ечемик от Саудитска Арабия на цена от 260,79 USD / t CAF.

Зърното ще бъде доставено от ЕС (главно от Франция), Австралия и Черноморския регион. За отбелязване е, че Канада е изключена от списъка на участниците в този търг.

От климатична гледна точка операторите ще трябва да наблюдават текущия дефицит на влага в почвата в Европа, което има отрицателно въздействие върху рапицата в западната част на ЕС и пшеницата в южната част на Русия.

Към днешна дата в Русия около 38% от площта е засята със зимни култури, тъй като земеделските производители активно използват сухото време.

Страховете са свързани с покълването на семена, тъй като растенията трябва да растат достатъчно преди началото на зимата.

Тази сутрин еврото спрямо долара се търгува на ниво от 1,16, но операторите наблюдават най-вече колебанията на долара спрямо валути като аржентинското песо, бразилския реал, украинската гривна и руската рубла, които променят конкурентната структура на пазарите.

Всъщност, в момента руските производители се възползват от благоприятните цени в рубли, като се има предвид слабостта на тяхната национална валута.

Те също така са готови да продават пшеница, особено след като много оператори очакват правителството да наложи мита по-късно този сезон.

Цените на рапицата са се възползвали от стабилността на пазара на соя, въпреки очакваното публикуване на доклада от Министерството на земеделието на САЩ, който трябва да потвърди изобилна реколта в САЩ.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
414
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

450
0

Това следва от последните данни на анализаторите за реколтата през настоящия сезон. ЕС може да увеличи вноса на рапица през 2018/19 година до 4,34 млн. тона спрямо 4,24 млн.

5670
0

Това каза днес шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов пред в."Български фермер" след проведена среща с МЗХГ миналата седмица.

3168
0

Тази тема ще бъде обширно обсъдена на 21 ноември 2018 г. в София на международна конференция, посветена на настоящето и бъдещето на системите за съвети в земеделието и тяхната роля за внедряване на

2502
0

Бъдещето залага на соргото - до този извод стигнаха около 200 специалисти от цял свят по време на Втория европейски конгрес по въпросите на соргото, проведен в Милано на 7 и 8 ноември.

Още от Фермер
1638
0

Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна,

2160
0

Средствата са заделени за водоснабдяване по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на

2286
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

8883
0

Това по-скоро не е кулинарна рецепта, а просто един от начините да приготвите омлет, за да създадете слънчево настроение на масата. Продукти: 3 яйца, 2 супени лъжици прясно мляко, шунка, кашкавал,

1008
0

Мобилно звено на Югозападното държавно предприятие съобщи, че е задържало системен нарушител в района на Държавно горско стопанство "Елешница", с множество кражби на дървесина.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

“Има такова шоу” се казва представлението, което ще бъде показано на 12 декември. На сцената ще излезе националният отбор по художествена гимнастика. Зрителите ще видят също и акробатични номера от националите по акробатика и скокове на батут. Робева е включила в шоуто още националните ни отбори по спортна аеробика,

Мис България 2013 г. Нанси Карабойчева е на почивка в Рим. За няколко дни красавицата успя да види известния фонтан “Ди Треви” и да се снима пред него. Освен това посети парка Савело, известен като Портокаловата градина, заради десетките посадени наоколо портокалови

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа