Само 2 млн. дка са подготвени за есенна сеитба

11 септември 2018
Агробизнес
0
3564
 

53% от пшеницата ни е годна за мелниците

От аграрното министерство казаха, че досега е извършена предсеитбена подготовка на близо 2 млн. декара, а дълбока оран - на близо 1 млн. декара. Въпреки, че до октомври има време, този резултат може да се отчете като нисък.

Що се отнася до прибраната реколта от есенните посеви, отчита се, че в резултат на неустойчивите агрометеорологични условия тази година, меката зима и преовлажняването, а в някои райони и недостиг на почвена влага, те са влезли в жътвената кампания по-рано - през юни, а през юли жътвата им се е забавила, което се е отразило недобре на производството и качеството на продукцията.

Такива са изводите на консултативния съвет по зърното, а по неокончателни данни на МЗХГ от засетите с пшеница 11 437 843 дка пропадналите площи по различни причини са 0,32%.

През настоящата година е имало по-ранно стартиране на жътвата и при ечемика.

Реколтираните площи с пшеница са 11 391 465 дка при среден добив 474 кг/дка, а производството е в размер на 5,4 млн. тона.

Какви са добивите

Ожънатите площи с ечемик са едва 1 148 429 дка при среден добив 436 кг/дка.

Прибраните площи с ръж са само 67 679 дка, при среден добив 203 кг и производство в размер на 13 729 тона.

Налице е понижение на средните добиви спрямо 2017 г. и на общото производство от посочените култури.

Българската агенция по безопасност на храните е извършила етапна оценка за качеството на прибраната пшеница от реколта 2018 г. и е установила, че 53% от добитата пшеница е с добри хлебопекарни показатели и удовлетворява изискванията на мелничарския отрасъл за производство на брашна за хляб и хлебни изделия.

Качеството на ечемика също отговаря на изискванията на стандартите за пивоварен и фуражен ечемик.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2268
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

2844
0

Нарастващите зърнени цени в края на годината в Русия и Аржентина подкрепят и тези в Европа. Пшеницата вчера на Euronext се търгуваше на около 208 евро / тон за доставки през март.

4941
0

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане допълнения по искане на депутатите от октомври т. г. проект на Закон за собствеността поземлените отношения и

1917
0

В края на изминалата седмица зърнените пазари се консолидираха на нивата на растеж, при които пшеницата прехвърли някои точки в класациите. Ценовата стабилност в Черноморския регион обхваща всички

2520
0

показва средносрочната прогноза на ЕК за европейския агропазар от 2018 до 2030 г. Производството на зърно в ЕС ще се увеличи до 325 млн. тона до 2030 г. (в сравнение с 284 млн. тона през 2018 г.

Още от Фермер
1809
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

4932
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9549
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

11790
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

1404
0

Прокуратурата в Никопол разследва случай с намерен мъртъв елен, образувано е досъдебно производство. Това съобщи за БТА говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен Нанка Рачева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

С бурни аплодисменти посрещна публиката премиерата на “Островът на съкровищата”, която се състоя на сцената на театър “Азарян”. Актьорът Христо Мутафчиев, който има специално участие в спектакъла - в ролята на страховития пират Флинт - изрази задоволството си, че чрез “Островът на съкровищата” има възможността да реализира детските си мечти.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа