Какво иска наесен лозата

04 септември 2018
В лозята
0
25371
Няма снимка
Листата стават такива при дефицит на магнезий
1 2
 

И защо често гроздето остава дребно

Отговорът на този въпрос е лесен и ясен само за тези, които са се позаинтересували от какви елементи има нужда лозата, след като ни е дала толкова много плод.

Тя е калиеволюбиво растение и се отблагодарява, ако е направено и такова подхранване наред са азота и фосфора.

И в личния двор трябва да се обръща сериозно внимание на храненето с калий и магнезий - за да се получава всяка година едро грозде и с добро качество.

Калият специално активира образуването на захари и още на скорбяла, ароматни, вкусови и багрилни вещества. Усилва асимилацията, което води до получаване на по-висок добив. Той е от значение и за качеството на виното.

Освен това:

Добре снабдените с калий лози преодоляват суша и студ по-лесно.

Познава ли се този недостък

При дефицит на елемента калий още в началото на лятото някои от листата започват да губят зеления цвят по периферията си. После периферията им потъмнява и се извива нагоре или надолу.

При силен недостиг листата могат да започнат да падат преждевременно, особено на главини с голямо натоварване.

Гроздето става дребнозърнесто и с намалено захарно съдържание.

При недостиг на калий лозите страдат по-често от гъбни заболявания и се нападат по-силно от вредителите.

Недостатъчното калиево хранене може да е причинено от временно засушаване - вследствие на трудното освобождаване на почвен калий дадена година.

Но по принцип неговото съдържание в почвите е много ниско и недостатъчно за покриване на нуждите на лозите.

Има го повече в глинестите минерали.

Затова трябва да се набавя чрез торене в подходящи норми и срокове.

Подобно на калия почвите, на които се отглеждат лозя, са бедни и на магнезий. А той е важен елемент за лозата и при недостига му се влошава качеството на гроздето. Затова се препоръчва внасянето и на съдържащи магнезий торове.

Изведената експериментална работа в страната с различни сортове лозя и при различни почвено-климатични условия показва, че торенето с калий довежда до допълнително увеличаване на добива. Особено добри резултати дава съвместното калиево-магнезиево торене. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14589
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

17010
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

22482
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15489
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25389
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
1728
0

Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна,

450
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

2223
0

Средствата са заделени за водоснабдяване по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на

477
0

Това следва от последните данни на анализаторите за реколтата през настоящия сезон. ЕС може да увеличи вноса на рапица през 2018/19 година до 4,34 млн. тона спрямо 4,24 млн.

2349
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

“Има такова шоу” се казва представлението, което ще бъде показано на 12 декември. На сцената ще излезе националният отбор по художествена гимнастика. Зрителите ще видят също и акробатични номера от националите по акробатика и скокове на батут. Робева е включила в шоуто още националните ни отбори по спортна аеробика,

Мис България 2013 г. Нанси Карабойчева е на почивка в Рим. За няколко дни красавицата успя да види известния фонтан “Ди Треви” и да се снима пред него. Освен това посети парка Савело, известен като Портокаловата градина, заради десетките посадени наоколо портокалови

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа