Винените сортове се берат при хубаво време

04 септември 2018
В лозята
0
11322
1 2
 

Дори и за вино, гроздето да не се оставя на открито

По-голямата част от гроздето на винените сортове се преработва във вино.

Като се започне от септември, те могат да се берат до началото на октомври.

Пълната зрялост, която се нарича технологична, не всяка година настъпва на една и съща дата. А датата на гроздобера ще се определи в зависимост от настъпването й.

Най-правилно степента на узряване на гроздето може да се установи, като периодично през пет дни се вземат проби за захарите и киселините.

Но може да се определи с известна приблизителност и по някои външни признаци. Узрялото грозде трябва да придобие характерния за сорта цвят. Зърната наедряват, омекват и лесно се откъсват от дръжчиците. При белите сортове грозде ципата става прозрачна и лесно се обелва.

Дръжката на грозда се вдървесинява. Семената лесно се отделят от месото.

Брането на винени сортове грозде да се прави при хубаво време и задължително след вдигане росата. Ако е паднал дъжд, изчаква се няколко дни - така се възстановява първоначалната захарност на гроздето.

Набраното грозде не бива да стои на открито. Най-добре е веднага да се преработи.

При каква температура да се бере?

Гроздето не бива да се бере при температури, по-ниски от 14 и по-високи от 27 градуса, защото в първия случай ферментацията ще се забави, а във втория ще протече бурно и ще влоши силно качеството на виното.

При беритбата да се внимава да се запази външният вид на гроздето, да се съхрани восъчният налеп и да не се нараняват зърната.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
14625
0

То се прави около месец след приключване на тихата ферментация Тогава вината се забистрят и следва да се отделят от грубата утайка, което е всъщност първото претакане.

17028
0

Той е подсилено и ароматизирано вино Домашно произведеният вермут е напитка на винена основа от билков тип, която има десертен характер. Може да съдържа до 20% захари и от 13 до 20% об.% алкохол.

22500
0

Това са нежелани промени във вкуса и цвета на виното, развалящи неговите органолептични свойства. Често причините за дефектите се крият в грешките или неопитността на винопроизводителя.

15498
0

Назаем от опитни производители Списъкът на неприятните заболявания, чието късно откриване или отстраняване води до невъзстановима загуба на вино, не е кратък.

25398
0

Няколко съвета трябва да се помнят винаги Почти всеки любител винопроизводител поне веднъж в живота си се е сблъсквал с болести по виното и се е чудил и питал как да ги лекува.

Още от Фермер
1845
0

Снежната покривка и дъждът, които паднаха през последните дни донесоха надежда за есенниците. Разбира се, тъй нужната за посевите влага, която те ще им осигурят, не е нито навреме, нито достатъчна,

486
0

Това ще стане на 22 и 23 ноември във Виена, Австрия, където ще се проведе конференцията за развитие на растителните протеини в Европейския съюз. Събитието е организирано от австрийския министър на

2358
0

Средствата са заделени за водоснабдяване по подмярка 7.2 - Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на

522
0

Това следва от последните данни на анализаторите за реколтата през настоящия сезон. ЕС може да увеличи вноса на рапица през 2018/19 година до 4,34 млн. тона спрямо 4,24 млн.

2475
0

Обикновено за по-лесното подреждане на пчелните рамки в корпуса и за по-точно спазване изискването за свободното междурамковото разстояние се използват разделители (Хофманови, Рутови…),

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

България ще е в трета урна за жребия за евроквалификациите за първенството през 2020 година. Това стана ясно след последните мачове от Лигата на нациите. Ето и разпределението: Водачи на групи: Швейцария, Португалия, Холандия, Англия, Белгия, Франция, Испания, Италия, Хърватия и Полша; Втора урна: Германия, Исландия, Босна, Украйна, Дания, Швеция,

Според високопоставени източници от Брюксел след 5 месеца ще ни приемат по въздух. Паспортният контрол за българи става бърз, самолетите от и за София вече няма да са на най-крайните гейтове До края на мандата на комисията “Юнкер” България ще бъде приета в Шенгенското споразумение, но само по въздух.

“Има такова шоу” се казва представлението, което ще бъде показано на 12 декември. На сцената ще излезе националният отбор по художествена гимнастика. Зрителите ще видят също и акробатични номера от националите по акробатика и скокове на батут. Робева е включила в шоуто още националните ни отбори по спортна аеробика,

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа