В началото трудно може да се определи една тиха кражба, поясняват професионалните пчелари на pchelaikosher.blogspot.com. Първите крадци са обикновено по-старите и по-тъмни пчели. Те се разпознават по черният и лъскав вид.

Настъпва борба между чуждите и своите пчели. Пред кошера се наблюдава необичайно летене. По земята се виждат умрели пчели. По прелката се виждат восъчни отпечатъци и следи от мед. Кражбите продължават до късно вечерта и ако не се вземат мерки, продължават и на другият ден, докато ограбеното семейство не бъде ликвидирано. Когато ограбваното семейство вече не може да се защитава, тогава и неговите пчели се присъединяват към крадците и сами участват в пренасянето на меда.

Как да прекратим нападението?

- Ако това се случи по време на преглед на пчелите, съответно веднага се прекратява прегледа.

- Стеснява се входът на нападнатия кошер. Може да се постави трева пред входа, която всъщност пречи на пчелите свободно да влизат в кошера.

- Така че, за да не се стига до този момент, трябва да се поддържат силни семействата.

- Кошерите трябва да са добре уплътнени и здрави.

- При подхранване да не се разлива сироп по външните части на кошера и около тях.

И преди всичко трябва да сме наблюдателни и внимателни по всяко време, защото ако не се обърне внимание, за три дни кошерът ще остане напълно празен. Рамките с восъчните пити ще бъдат тотално изблизани, а кошера "безлюден".

Има и други нападения например от оси. Понеже сме имали такъв случай, затова ще го спомена. Тогава се открива гнездото на осите. Предприемете мерки за тяхното унищожаване, без да губите време, и тогава извършете стесняване на отвора на прелката. Но първо унищожете нападателя - така ще им всеете смут и самите оси ще се объркат.

Ще се радвам, ако оставите коментар под публикацията, като споделите ваш опит. Публикувано от Митка Угринова