Много хора погрешно смятат, че бадемите са само деликатес. Въпреки това, техните лечебни свойства към днешна дата, никой не поставя под съмнение. Комбинацията от активните съставки в растението го поставя сред търсените терапевтични и профилактични средства, които помагат при редица заболявания. Лечебните свойства на бадемите, благодарение на които те са признати в народната медицина, са свързани с техния състав.

Бадемът съдържа мастни киселини, значително количество ненаситени мазнини, протеини, въглехидрати, фибри, калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк, манган, йод, флуор, витамини А, С, РР, група В, витамин Е, фолиева и пантотенова киселина.

В 100 г бадеми се съдържат 645 калории. Плодовете имат благоприятен ефект върху храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Витамин Е е полезен за кръвните липиди, които са наситени с този антиоксидант. Бадемите са известни със способността си да намаляват болката. Използването им облекчава болки в гърлото и очите, нормализират дишането, премахват болката при плеврит, при натъртвания и ожулвания, язви в червата и пикочния мехур. Успешно нормализират обменните процеси и възстановяват теглото. При прекаляване с дозите обаче има опасност от странични ефекти, включително леко наркотично опиянение.

Къде и как да се прилагат полезните свойства на бадемите?

Много полезно е маслото от бадеми. То успешно се използва при шум в ушите, отстраняване на ушна кал в ушните канали, главоболие. За облекчаване на симптомите се накапват по 4 капки бадемово масло във всяка ухо. При загуба на слуха, в резултат на настинки, се капят по шест капки масло във всяко ухо и се поставя тампон памук. На следващия ден процедурата се повтаря с другото ухо. Положителните резултати ще бъдат постигнати в рамките на няколко дни, но все пак трябва да се потърси и лекар.

Бадемите може да се използва като профилактично средство срещу рак. Бадемовото мляко има благотворен ефект върху жлъчния мехур. Той помага в борбата с язва на стомаха и червата. Бадемовите плодове помагат за извеждането на токсините от тялото и неговото възстановяване след заболявания, поддържат в нормални нива холестерола. Бадемите имат благоприятен ефект върху състоянието на стомашно-чревния тракт. В народната медицина бадемите се препоръчват при анемия, безсъние, като средство за кашлица. Масло от бадеми се използва за лечение на херпес, язви и лишеи. То помага за премахването на лунички и петна от слънчево изгаряне.