"Искам да споделя рецепта за прекрасен компот, който може да се пие. Има освежаващ и интересен вкус. Ако добавите ром, ще получите почти истинско мохито" - това ни пише Лилия Стефанова от Трън.

Продукти: 350 г цариградско грозде, 1 чаена чаша захар, 2 парчета лимон (може да използвате лайм или лимонена киселина), мента

С цариградското грозде напълвате половинлитров буркан. Може да вземете и повече, ако предпочитате по-наситения вкус. Гроздето се измива и почиства. Дръжките може и да не се почистват.

Прехвърляме гроздето в голям трилитров буркан. Поставяме 3-5 клонки мента и два резена лимон. Вместо лимон можете да вземете лайм или ако нямате лимон можете да използвате 1 ч. лъжичка лимонена киселина.

Напълнете буркана с гореща вода. Покрийте с капак и оставете да се охлади за 15-20 минути.

Прехвърлете водата в тенджера и поставете на котлона да кипне. В буркана се сипва 1 чаша захар.

Когато водата кипне, с нея отново се заливат плодовете. Водата да е до ръба на буркана. Готовият компот се завива и се оставя за 2 дни.