Заблуди, които скъсяват живота им

Костенурката отдавна е един от най-популярните домашни любимци. Това животно се смята за тихо, непретенциозно и много лесно за отглеждане. Затова много го вземат за домашен любимец за деца. Но тези представи нанасят на костенурките много вреди и значително скъсяват живота им.

Мит 1: Костенурката може да живее на пода

В действителност в умерения пояс на костенурките им е прекалено хладно, дори в апартамент. Течението е опасно за тях. Костенурката непременно се нуждае от терариум с допълнително отопление отгоре - без инфрачервена лампа животното развива рахит и съпътстващи заболявания. Освен това червенобузата костенурка непременно се нуждае от вода (акватеррариум, не по-малко от 100 л). Всичко това имитира естествената среда на обитание на рептилията и се отразява благотворно на здравето й.

При костенурката, която живее на пода, има повишен риск от травми - могат да я настъпят, ухапят или одраскат други домашни животни. Тя може да заседне под ниски мебели или да изяде нещо неподходящо.

Мит 2: Костенурките се хранят с хляб и зеле

Зеле, извара, хляб - това са забранени продукти за изхранване и на сухоземните, и на водните костенурки.

Сухоземните костенурки се хранят основно с плевелни растения, а основата на дажбата на червенобузата костенурка е сурова немазна риба (заедно с костите и вътрешностите).

Мит 3: Костенурката трябва да заспива зимен сън наесен

В подходящи условия при необходимото нагряване и осветяване костенурките се чувстват прекрасно и без зимен сън.

Недопустимо е костенурката да заспива под дивана, под парното или хладилника.

Зимният сън е допустим, ако се планира развъждане на костенурки, но за него е необходима дълга и правилна подготовка, без която има висок риск да погубите рептилията.

Мит 4: Костенурките не боледуват и не чувстват болка

Боледуват и затова е важно ветеринарният лекар да е специализиран в лечението на костенурки и други рептилии - херпетолог. Болестите при костенурките се развиват бавно, постепенно и често проблемите се проявяват тогава, когато вече е прекалено късно. Като всички животни и костенурките изпитват болка, просто те не могат да издават високи звуци, когато им е неприятно или ги боли.

Мит 5: Костенурките не се нуждаят от особени условия, за да живеят дълго

При добри условия на отглеждане костенурките живеят над 40 години, така че могат да се предават по наследство. Затова, ако костенурката е живяла у някого 5-8 години, това означава, че не са й били осигурени наистина добри условия.

Червенобузите костенурки пък се нуждаят от акватерариуми
Червенобузите костенурки пък се нуждаят от акватерариуми
Суровата немазна риба е подходяща храна за червенобузата костенурка
Суровата немазна риба е подходяща храна за червенобузата костенурка
При създаване на условия, близки до естествените, костенурките могат да живеят и над 40 години
При създаване на условия, близки до естествените, костенурките могат да живеят и над 40 години