Манджичка с кисели зърна
От тефтера на баба
Всеки един от нас има сладки спомени от детството.
Един от тях, който си спомняме, е да откъснем една-две чепки от още киселото грозде от асмата за едновремешната вкусна манджичка с грозде.
За целта то първо се набира, после се рони и счуква с чесън в хаванче.
Номерът е в това, че накрая се добавят обелени печени чушки - зелени.
Получава се невероятно приятен кисел сос.
А когато чушките са от леко люти, придават лютиво-кисел приказно пикантен вкус и аромат.
Салата, но и с пилешко
Подходяща за жегите
Продукти: 300 грама пилешко месо, листа от маруля, 100 грама червено грозде и 50 грама зелено грозде, клонки магданоз или рукола по избор, растително масло, вино, сол и пипер на вкус.
Приготвяне: Месото се измива и нарязва на парчета, задушава се в тиган, прибавя се малко вино, държи се докато се появи хубава зачервена коричка.
После се разбърква в купа със сол и черен пипер.
Гроздето се измива, нарязват се зърната на половинки, отстраняват се семките, поставя се за кратко в същия тиган, където е било месото и леко се обработва на котлона. По желание може и да не се обработва термично.
Листата от маруля и зелените подправки се разкъсват и в плоска чиния върху тях се нарежда салатата.
Поръсва се с оцет, подходящи са и кедрови ядки.
За консерви - твърди зърна
Получава се хубава туршия - старата грозденица
Консервиране на грозде със синапено семе или корени от хрян си е туршия.
За нея са по-подходящи сортове с твърди зърна като Болгар, Димят и др.
Подбраните гроздове се почистват от загнили и недоразвити зърна. Измиват се и се оставят на сянка за ден, за да просъхнат.
Гроздето се нарежда в гледжосани съдове, стават и малки качета, а също и бидони.
На дъното между гроздовете се слагат вишневи, дюлеви, лозови листа и едро смлян синап - той да е в платнени торбички. Дозата е 500 г синап на 10 кг грозде.
Който използва хрян - дозата за 10 кг грозде е 3-4 настъргани на ситно корени. Върху това се поставят листа и се притиска с камък.
Залива се със студена вода - тя да е четири пръста над гроздето.
Едно време е била използвана варена, окислена с бяла пръст бистра гроздова шира.
Според бабите и дядовците ни между гроздовете са се слагали и узрели круши и нарязани на парчета ароматни дюли.
Когато грозденицата е в големи съдове, тя се претаква 2-3 пъти в началото, след това се захлупва почти херметически. Ако е добре направена, за един месец узрява и вече може да се консумира.
В резултат на слабата ферментанция се образува алкохол - благодарение на него напитката е приятно резлива.
Грозде в коняк
Лесно се прави и съхранява
Продуктите за 1 буркан са 300-350 г едро десертно грозде, подходящо е Болгар, 100 грама захар и 150 мл коняк /може да се направи и с уиски/
Лесно се приготвя: Гроздовите зърна се измиват и заливат с вряла вода само за 1-2 минути.
После се изплакват със студена вода. Който има търпение, може с тънък нож да обели кожицата на всяко зърно, защото така става по-добра напитка.
Откъм дръжчицата се прави малък разрез и се изваждат семките.
Зърната се слагат в буркан, наръсват се със захар и се излива конякът.
Бурканът се затваря херметично. 4-5 дни трябва да се разклаща енергично, а след това е редно да се съхранява на хладно, но може и при стайна температура.
Коментари