Манджичка с кисели зърна

От тефтера на баба

Всеки един от нас има сладки спомени от детството.

Един от тях, който си спомняме, е да откъснем една-две чепки от още киселото грозде от асмата за едновремешната вкусна манджичка с грозде.

За целта то първо се набира, после се рони и счуква с чесън в хаванче.

Номерът е в това, че накрая се добавят обелени печени чушки - зелени.

Получава се невероятно приятен кисел сос.

А когато чушките са от леко люти, придават лютиво-кисел приказно пикантен вкус и аромат. 

Салата, но и с пилешко

Подходяща за жегите

Продукти: 300 грама пилешко месо, листа от маруля, 100 грама червено грозде и 50 грама зелено грозде, клонки магданоз или рукола по избор, растително масло, вино, сол и пипер на вкус.

Приготвяне: Месото се измива и нарязва на парчета, задушава се в тиган, прибавя се малко вино, държи се докато се появи хубава зачервена коричка.

После се разбърква в купа със сол и черен пипер.

Гроздето се измива, нарязват се зърната на половинки, отстраняват се семките, поставя се за кратко в същия тиган, където е било месото и леко се обработва на котлона. По желание може и да не се обработва термично.

Листата от маруля и зелените подправки се разкъсват и в плоска чиния върху тях се нарежда салатата.

Поръсва се с оцет, подходящи са и кедрови ядки.

За консерви - твърди зърна

Получава се хубава туршия - старата грозденица

Консервиране на грозде със синапено семе или корени от хрян си е туршия.

За нея са по-подходящи сортове с твърди зърна като Болгар, Димят и др.

Подбраните гроздове се почистват от загнили и недоразвити зърна. Измиват се и се оставят на сянка за ден, за да просъхнат.

Гроздето се нарежда в гледжосани съдове, стават и малки качета, а също и бидони.

На дъното между гроздовете се слагат вишневи, дюлеви, лозови листа и едро смлян синап - той да е в платнени торбички. Дозата е 500 г синап на 10 кг грозде.

Който използва хрян - дозата за 10 кг грозде е 3-4 настъргани на ситно корени. Върху това се поставят листа и се притиска с камък.

Залива се със студена вода - тя да е четири пръста над гроздето.

Едно време е била използвана варена, окислена с бяла пръст бистра гроздова шира.

Според бабите и дядовците ни между гроздовете са се слагали и узрели круши и нарязани на парчета ароматни дюли.

Когато грозденицата е в големи съдове, тя се претаква 2-3 пъти в началото, след това се захлупва почти херметически. Ако е добре направена, за един месец узрява и вече може да се консумира.

В резултат на слабата ферментанция се образува алкохол - благодарение на него напитката е приятно резлива.

Грозде в коняк

Лесно се прави и съхранява

Продуктите за 1 буркан са 300-350 г едро десертно грозде, подходящо е Болгар, 100 грама захар и 150 мл коняк /може да се направи и с уиски/

Лесно се приготвя: Гроздовите зърна се измиват и заливат с вряла вода само за 1-2 минути.

После се изплакват със студена вода. Който има търпение, може с тънък нож да обели кожицата на всяко зърно, защото така става по-добра напитка.

Откъм дръжчицата се прави малък разрез и се изваждат семките.

Зърната се слагат в буркан, наръсват се със захар и се излива конякът.

Бурканът се затваря херметично. 4-5 дни трябва да се разклаща енергично, а след това е редно да се съхранява на хладно, но може и при стайна температура.