Безплатни медицински прегледи се провеждат в 157 населени места

От 18 август 2018 г. до 5 септември 2018 г. земеделската компания „Агрион“ организира безплатни медицински прегледи в цялата страна. Дружеството стартира кампанията „Дни на здравето“, по време на която медицински екипи ще обиколят 157 населени места и ще извършват профилактични прегледи за нивото на кръвната захар и кръвното. Очаква се в рамките на кампанията да бъдат прегледани над 4500 души.

Информация за датите и населените места, където ще има мобилна медицинска станция на „Агрион“ може да откриете на сайта на земеделското дружество на адрес https://www.agrion.bg/bg/dni_na_zdraveto/ и на фейсбук страницата на компанията https://facebook.com/agrion.bg/.

„Следвайки социално-отговорната политика на компанията, искаме да помогнем на по-възрастното население и всички желаещи да получат безплатна информация за състоянието на кръвното си налягане и кръвната захар“, коментираха от мениджмънта на компанията. От друга страна това спестява време и средства на хората за изследване и посещение на лечебни заведения, които често са на отдалечено разстояние от селата.

Данните показват, че голяма част от хората по селата не проверяват редовно кръвната си захар и не следят кръвното си налягане. Голяма част от тях прилагат самолечение, което може да се окаже фатално. За това медицинските екипи ще дават и конкретни препоръки на всички, които се подложат на изследвания.

По данни на Министерство на здравеопазването над 520 хил. души в България страдат от диабет, което е близо 9% от населението на страната. Над 40% от хората обаче не знаят, че са болни, заради липсата на редовна профилактика. В голяма част от случаите липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод. Още по-стряскаща е статистиката при хипертонията. По последни данни над 2,7 млн. души страдат от повишено кръвно налягане. Това е и причината екипите на „Агрион“ да насочат усилията си към изследване именно на тези болести.

Целта на инициативата „Дни на здравето” е да се подпомогне профилактиката на социално значими заболявания. „Ние вярваме, че към собственото си здраве трябва да се отнасяме със същата отговорност, както към земята си ”, казаха от „Агрион“. Посетителите ще могат да участват в организирана томбола с награди. Всички, които се подложат на безплатни прегледи, ще имат възможност да спечелят практична пазарска количка или модерни градинарски ръкавици.