5 тенденции, които ще променят земеделието

10 август 2018
Агробизнес
0
9918
Няма снимка
Tiraya Adam-unsplash
 

Ани Димитрова по материали на Future farming

Според Бостън Консултинг Груп тези 5 тенденции ще променят земеделието:

прецизно земеделие, автоматизация, консолидация, професионализъм, недостиг на работна ръка.

Докладът на проучването, извършено от Boston Consulting Group (BCG), казва, че няколко мегатенденции се съчетават, за да се увеличи търсенето на селскостопански продукти и по този начин да се насърчи развитието на иновации, повишаващи производителността.

Увеличаване

на търсенето и

производството

Въпреки че търсенето и производството на селскостопански продукти, т.е. храна, ще се увеличи глобално, BCG очаква техните нива да се различават в различните континенти.

Северна Америка и Южна Америка ще увеличат нетния износ на повечето суровини, докато в Азия (особено в Китай) ще се наблюдава съответно увеличение на нетния внос.

За страните в Западна Европа растежът на производството ще доведе до запазване на нетния негативен търговски баланс на селскостопанските продукти.

В Източна Европа се предвижда нетен износ на зърнени и маслодайни култури; това обаче ще изисква политическа стабилност в Украйна, основен фактор за излишъка.

Интервюта на фермери

За да се идентифицират основните тенденции, засягащи земеделските стопанства до 2030 г., BCG интервюира европейските фермери във Франция, Германия, Полша и Обединеното кралство и анализира патентните заявки от 2010-2014 г., свързани главно със защитата на културите. "Предоставянето на резистентност срещу вируси би било революционно, тъй като сега не съществуват антивирусни средства за защита на растенията."

Според авторите изследването се фокусира върху Европа, но стратегическите последици са приложими в световен мащаб. Европейските земеделски стопани смятат, че консолидирането на земеделските земи и недостигът на работна ръка ще бъдат сред основните тенденции, засягащи селскостопанските структури до 2030 г.

Недостигът на работна ръка ще се засили, тъй като все повече членове на семейството избират да преследват кариери извън земеделието. В съчетание със стремежа към консолидиране, това ще принуди много земеделци, които се пенсионират, да продадат земята си. Потенциалните купувачи ще включват не само съседните земеделски производители, но и фондовете за дялово участие и държавните инвестиционни фондове, въпреки че в някои страни техните инвестиции могат да бъдат възпрени от ограничения върху собствеността върху земеделските земи. Тези инвеститори могат да се опитат да оптимизират доходността и да подобрят оперативната ефективност, за да увеличат възвръщаемостта.

Прецизното земеделие

- основна тенденция

BCG заключава, че прецизното земеделие ще бъде основната тенденция за преструктуриране на земеделието в световен мащаб. Прецизното земеделие използва данни на ниво квадратен метър или дециметър или дори на единично растение, за да оптимизира потреблението на входни данни и да направи корекции, за да приспособи променливите характеристики в и между полетата.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
198
0

Миграцията от малките населени места към големите градове е неизбежна, ако общините не се преборят за регионална власт и ако липсва местно сътрудничество, твърдят учени от СУ.

360
0

Реколтата от пшеница в Русия е почти прибрана:  от 26,15 млн. хектара  срещу 26,54 млн. хектара, планирани от земеделското министерство. Остава да се приключат 2% от площта в Урал и 5% от района в

2601
0

Българското оризопроизводството е съсредоточено в Пловдивския регион. От засетите с пролетната култура площи през тази година, в размер на 101 700 дка, над 75 000 дка се намират в Пловдивското поле.

738
0

Котировките в Чикаго показаха ясен спад на всички агрокултури и по-специално на соята. Спадът в цените на тази култура се дължи на напрежението между САЩ и Китай,

747
0

Цените на всички агрокултури започнаха да падат отново вчера на пазарите на фона на опасенията за състоянието на световната икономика. Те са породени от напрежението в търговските отношения между

Още от Фермер
45
0

Като съкратите периода между две отелвания, е съветът на германски фермер Контролирането на цикъла на възпроизводство във фермата е от първостепенна важност.

207
0

Време за почистване, торене и обработка на зеленчуковата градина. Торенето е един от най-важните фактори за отглеждане на повече и по-качествена растителна продукция.

234
0

Днес облачността над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места, главно в следобедните часове, ще има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса по Целзий,

1899
0

Това е един много спокоен начин за зимуването ѝ В такава миникъща, каквато ви показваме на схемата, лозовият храст в двора ви би могъл спокойно да прекара дългите зимни дни.

819
0

Фермерите, които отглеждат овце и кози в засегнатите от чумата по дребните преживни животни райони, ще получат субсидии, без да доказват с документи реализацията на произведеното мляко.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обвиненият за убийството на Виктория Маринова – Северин Красимиров, няма друга алтернатива, освен да съжалява. Очевидно цели по-малко наказание. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Николай Кокинов, адвокат и бивш софийски градски прокурор. Той прогнозира, че ако Северин продължи със самопризнанията,

Доклад на американската медия „Блумбърг" твърди, че няколко китайски стартъп компании за космическите полети се оформят като все по-сериозна конкуренция в сектора и имат амбиции да седят на равна нога със сегашните лидери SpaceX на Елън Мъск, Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън.

Мис България 2011 Ваня Пенева разгледа творби на прочутия художник Салвадор Дали по време на почивката си в Белгия. Една от първите ѝ спирки в страната беше Антверпен, където не пропусна да разгледа къщата музей “Рубенс”. Следващата спирка на красавицата бе град Гент, а последната - Брюге. Там успя да види творбите на Дали.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа