* Там е важна консумативната зрялост

Технологичната зрелост на гроздето е тази, при която то има най-високи вкусови качества, съчетани с красив външен вид на грозда.

При десертните сортове захарите също могат да се определят по лабораторен път, но обикновено никой стопанин не го прави, защото много по-голямо внимание се обръща на органолептичната преценка и на външния вид на грозда.

Десертното се бере в сухо време, след вдигане на росата.

След дъжд гроздоберът трябва да се прекратява най-малко за 24 часа.

Набраното десертно грозде, дори и за домашни условия, изисква

почистване на болните, изсъхналите и недоразвитите зърна

След това да се нарежда в щайги в един ред.

Така се прави, а след това вече някои стопани го предлагат или на пазара, или на съседи, или могат да подготвят част от него и за лична преработка - говорим за гроздов сок, компоти и др.

При брането на винените сортове трябва да се измерят съдържанието и съотношението на захарите и киселините.