* От листата на лозарския институт в Плевен
От миналата година Институтът по лозарство и винарство в Плевен отчита голям интерес към новите български сортове за биопроизводство. За тях все повече питат наши читатели с дворове и малки лозови стопанства.
Институтът, между другото, притежава
най-голямата генетична банка от лозя в Европа
Това в числа означава 1 860 сортови наименования от цял свят. А близо половината от тях са български.
Българските лозари вече проявяват голям интерес към новите сортове. Например особено се търси от професионалисти и хоби лозари виненият сорт Кайлъшки рубин, както и десертните Милана, Найден, Вит.
От екипа на научното звено твърдят, че те са дори по-скъпи от вносните, но
качеството им е много добро
Вече създаваме сортове, които са устойчиви на гъбни заболявания и сортове, които са устойчиви на ниски зимни температури, казват плевенските селекционери.
А това е една от предпоставките те после да се използват за биологично производство на грозде.
Сигурно е любопитно хоби стопаните да знаят, че за да се направи един нов сорт, са необходими 15-20 години.
Тук искаме да припомним и какво каза преди време директорът на института по Българското национално радио по повод въпроси на слушатели
дали са канцерогеннии директните сортове
“Спорно е дали забранените от Брюксел “директни” винени сортове са канцерогенни.
В България, както и в Румъния, такива все още се отглеждат от много частни стопани, допълни той.
Те се отглеждат основно по поречието на Дунав, където, според статистиката, няма повишен процент на раковите заболявания.
Директен е популярният сорт “Отел”, от който се получава гъсто и тежко вино”, заяви проф. Иван Пачев.
Коментари