Правила за лятно поливане

10 август 2018
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
15525
 

* Отговаряме на Генади Иванов от Варна

Драга редакция, въпреки че сме в много влажна година, бих искал да ми обясните какви са правилата за лятното поливане на едно малко лозово стопанство или лозов масив. Благодаря ви предварително, пише ни Генади Иванов от Варна.

Отговор:

За стопаните е най-важно да знаят, че лозята през лятото винаги трябва редовно да се поливат, когато има възможност за това.

Особено чувствителни за тях са летните горещини, които много бързо могат да им навредят.

В зависимост от насаждението, най-добре е за целта да се прокарат бразди на 50 см, успоредно на редовете, на дълбочина 15 - 20 см и широчина 30 - 40 см.

Добре е разстоянието между браздите да е 60 - 70 см до един метър в зависимост от типа на почвата.

Поливната норма е 60-100 литра на кв. м.

Внимание! За да се запази високото качество на гроздето от десертните и бели сортове, поливките се преустановяват 30 дни преди гроздобера, а за червените винени сортове - 40 - 50 дни преди гроздобера.

В личния двор асмите много по-лесно могат да бъдат редовно поливани.

Стопаните би трябвало да спазват същите правила, които сеотнасят и за масивите, и за по-малките лозови стопанства. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
4878
0

Когато става дума за твърде разпространените разпръсквачи Кръговият разпръсквач за двора например може да напоява различни по големина площи с кръгла форма,

4014
0

* Ако се прибавят цистерна и помпа, ефектът е голям и икономията е налице Всичко в двора се нуждае от различни количества вода според сорта и сезона.

9531
0

* Как да се направи, пита Ваня Костадинова от Варна Основно изискване при приготвяне на сладко (безалкохолно) вино в домашни условия е да не се допуска заферментиране на сока (мъстта).

8955
0

* Когато я купувате - гледайте 5 неща Наши читатели попитаха какви са гаранциите при покупката на вкоренени лози от пазара - как да разберат дали те са качествени или не.

3222
0

Тя върши работа за сто неща в лятната къща и градината, как се обработва - питат читатели От бъчвата, която сте решили да свалите от сцената на винарството,

Още от Фермер
3339
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3150
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

684
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички знаем, че захарта е вредна, но трудно успяваме да я избегнем. Оказва се, че дори да не ядем сладки неща, ние поемаме големи количества захар с други харни. Едно от най-лошите влияния на захарта се оказва, че е подтискането на имунната система. Предлагаме ви откъс от книгата „Чудодейната сила на минералите,

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа